A hajdina magtermése
Forrás: Shutterstock

Mit eszik a magyar a hajdinán? Mutatjuk

Fellendítheti a nemzetközi hajdinatermesztést az a tény, hogy igencsak megnőtt a kereslet a termésének a héja iránt. Manapság prémium párnák töltőanyagának használják a hajdinahéját, hiszen töltelékként könnyen átszellőztethető, kényelmes és allergiás tüneteket sem okoz.


Megélénkült a hajdina kereslete

Lassan világdivattá válhatnak a hajdinahéjjal töltött párnák - olvasható az Agroinform.hu cikkében. A szakértők szerint ugyanis a hajdina termésének a héja más párna-töltőanyagoknál jobban tömhető, kiválóan átszellőztethető, valamint kényelmesebb fekvést is biztosít. Ára azonban kissé borsos, hiszen a nemzetközi piacokon a méretétől függően 50 és 150 dollár között mozog.

Az ilyen párnák előnye az is, hogy használatuk ellazítja az izmokat, ezáltal megelőzhető néhány gerincbántalom kialakulása. Emellett enyhíthetik a fejfájást, csökkenthetik a horkolás és az alvási apnoe valószínűségét. Másik nagy előnyük, hogy a poratka sem telepszik meg bennük és nem váltanak ki allergiás tüneteket.

A cikk szerint a termék növekvő keresletére bizonyíték az is, hogy Kína tavaly 7.200 tonna hajdinahéjat vásárolt párnák készítéséhez Oroszországból. Az utóbbi években azonban jelentősen háttérbe szorult a hajdina termesztése. A párnaipari felhasználhatósága viszont ismét az előtérbe helyezheti a növényt.

De mi is az a hajdina?

A hajdinát jellemzően a gabonafélék közé sorolják, azonban a keserűfűfélék családjába tartozik. Kedvező feltételek mellett akár 120 cm magasra is megnőhet. Termése apró és kicsi piramisokra emlékeztet. Magyarországon a termesztése nem igazán elterjedt. A hajdinát leginkább a mezőgazdaság hasznosítja zöldtrágyaként. A gluténmentes és vegán konyhának azonban közkedvelt szereplője itthon is – írja a HelloVidék.hu.

A hajdina Európában kevésbé ismert, azonban keletebbre az alapélelmiszerek között tartják számon. A növény Közép-Ázsia mérsékelt övi területeiről származik, onnan jutott el Kínába és Japánba, ahol ma is igen közkedvelt.

A hajdina terméséből készült élelmiszereket a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. B-, E- és P- vitaminokat tartalmaz, valamint antioxidáns-hatása is számottevő. Magas flavonid-tartalma a C-vitamin felszívódását segíti a szervezetben, valamint stabilizálhatja a vércukorszintet is. Korábban a hajdinát gyógynövényként tartották számon, termését a magas vérnyomás okozta egészségügyi problémák ellen használták.


The Conversation

Ne hagyd ki!