Kalapos férfi áll egy agy előtt
Fotó: Shutterstock

Ezt edd, ha nem akarod, hogy berozsdásodjon az agyad!

Egy táplálkozástani szakértő a bostoni Harvard Egyetemről elárulta, mi az első számú vitamin az agy egészségének és fiatalságának megőrzése érdekében.

Ez egyszerre egy vitamin és több is, hiszen a B-vitaminok csoportjáról van szó. A depressziót, a demenciát és a mentális zavarokat gyakran társítják ennek a vitaminnak a hiányával.

Táplálék vs. tabletta 

Uma Naidoo táplálkozástani szakértő általában arra buzdít mindenkit, hogy elsősorban a táplálkozás során juttassák szervezetükbe a nélkülözhetetlen vitaminokat. Előfordulhatnak persze olyan időszakok, amikor az étrendünk felborul, ilyenkor táplálékkiegészítő vitaminokkal, B-komplexszel rásegíthetünk. Előtte érdemes kikérni az orvos tanácsát.

A jó hír, hogy a B-vitaminokat könnyű bejuttatni a szervezetbe, mert sok olyan étel van, amelyek egy napi átlagos étrendbe beletartoznak, és szerencsére sok bennük a B-vitamin. Nyolcféle van belőlük: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12.

Hat étel, amely bővelkedik a bűvös B-ben

Egy tojásban a napi javasolt B7 harmada megtalálható, és kisebb adagban számos más B-vitaminfajtát is tartalmaz.

A joghurtban egyaránt sok a B2 és a B12, emellett bővelkedik természetes probiotikumokban is, amelyek jótékony hatással bírnak az emésztőrendszerre és a mentális egészségre. A harvardi szakértő a görög joghurtot ajánlja, annak magas fehérjetartalma miatt.

A hüvelyesek, például a bab, a csicseriborsó, a szójabab, a lencse mind segítenek az agy frissességének fenntartásában, és állítólag jobb hangulatba is hozzák az embert. Ez azért van, mert kiváló forrásai a B9-vitaminnak, és kisebb mennyiségben ugyan, de van bennük B1, B2, B3, B5, B6 is.

A lazac természetesen gazdag az összes B-vitaminban, különösen sok benne a B2, B3, B6, B12. Olcsóbb verziója a fagyasztott vagy konzerv lazac, ezekben a formákban is tökéletes.

A napraforgómag az egyik legjobb növényi alapú B5-vitaminforrás. Mintegy háromdekányi mag a napi szükséges mennyiség 20 százalékát tartalmazza B5-ből.

A zöldleveles zöldségek, mint a spenót, a káposzta nagyszerű forrásai a B9-vitaminnak. A szakértő először ezt javasolja azoknak, akik letargikus hangulatban vannak.


Ne hagyd ki!