Könnyen felszívódik, valamint fontos tápanyagokat tartalmaz a kocsonya. A házias, -de valljuk be, megosztó- étel fogyasztása segítheti az ízületeket, de számos más pozitív hatása is van a szervezetre. Ráadásul most van a szezonja.
Támogatja a szervezet egészségét a kocsonya
A kocsonyás élelmiszerek számos nép hagyományos konyhájának a részei, és Magyarországon is igen elterjedtek. Leginkább a téli szezonra jellemző, fehérjékben, aminosavakban igen gazdag, alacsony kalóriatartalmú, egészséges táplálékok. A magas kollagéntartalmuk miatt kedveznek az ízületeknek is.
Akik az ételből csak a húst fogyasztják, a porcokat, az ínakat, a kocsonyát nem, olyan könnyen felszívódó, értékes aminosavaktól fosztják meg a szervezetüket, amelyek fontosan a porcok, a kötőszövetek, a bőr és a csontok épülésében.
A kozmetikai ipar is használja az ételben fellehető kollagént a bőrregeneráló tulajdonságai miatt. Emellett a fehérje segítheti a haj és köröm növekedését, a porcok és kötőszövetek regenerálódását, valamint rugalmasabbá teheti a bőrt.
A kocsonyában jelenlévő lizin és arginin aminosavaknak pedig az izomépítésben és az immunerősítésben lehet szerepük. Ahhoz, hogy az élelmiszerből ezek a savak megfelelő mértékben tudjanak hasznosulni, fontos a C-vitamin, ezért ajánlott az ételt citromlével, esetleg petrezselyemlevéllel fogyasztani.
Étvágytalanság ellen is jó a húsleves
A megfázásos időszakokban különösen kedvező lehet levesek fogyasztása is. A húsleves egyes fajtái sok országban, köztük Magyarországon is rendkívül népszerűek. Hazánkban jellemzően szárnyas-, sertés- vagy marhasúból készítik hagyományos zöldségekkel és fűszerekkel, valamint tésztával fogyasztják. Azonban a világban előforduló variációi gyakorlatilag megszámolhatatlanok.
Coolby Teeman dietetikus, valamint a táplálkozástudomány professzora. Azt a témát boncolgatja a Conversation-ben megjelent cikkében, valóban segít-e a tyúkhúsleves fogyasztása, ha beteg az ember. Mint írja, a leves jellegzetes aromáját az umami adja, ami az ötödik ízkategória az édes, a sós, a savanyú és a keserű mellett. Az umamit gyakran húsos, testes, ”ízes” ízként jellemzik.
A húsban lévő fehérjék építőkövei az aminosavak, a glutamát aminosav pedig az umami ízű ételekben található. A húsleves gyógyhatása pedig összefüggésbe hozható az umamival.
Azoknak, akik felső légúti betegségben szenvednek, gyakran megcsappan az étvágyuk. Ha nem esznek, nem jut hozzá a szervezetük a szükséges tápanyagokhoz, így elhúzódhat a betegségük is. Viszont az umami képes növelni az étvágyat. Emellett segítheti az emésztőrendszer működését is.
Nem mindegy, milyen húsleves
A kutatások szerint a csirkehúslevesnek gyulladáscsökkentő hatása is van. Ha gyulladás jelentkezik a felső légutakban, olyan megfázásos és influenzás tüneteket okoz, mint például az orrdugulás, az orrfolyás, a tüsszögés, a köhögés és a megvastagodott nyálkahártya. Tehát a húsleves ilyen panaszok ellen is hatékony.
Azonban a szakértő megjegyzi, nem minden húsleves rendelkezik ezekkel a kedvező tulajdonságokkal. Például az ultrafeldolgozott, konzerves változatok nem tartalmazzák azokat az antioxidánsokat, mint a házi készítésű levesek. Emellett a levesben lévő zöldségek is számos vitaminnal és tápanyaggal járulhatnak hozzá az étel pozitív tulajdonságaihoz. Továbbá olyan tésztafélék, mint az eperlevél, vagy a cérnametélt, könnyen emészthető szénhidrátforrások. Energiát adhatnak a testnek és szolgálhatják a szervezet regenerálódását is.
Meleg húsleves fogyasztása, valamint a gőzének a belélegzése megemelheti az orr- és légutak hőmérsékletét is, majd az egyszerű melegvíznél hatékonyabban fellazíthatja a légúti lerakódásokat. Ezt a hatást néhány fűszer fel is erősítheti. Mindezek mellett a leves szerepet játszhat a test rehidratációjában is.