Akár munka közben, akár a szabadidőnkben több kellemetlenséget okozhat a magas vérnyomás, nem beszélve az egészségügyi kockázatairól. Léteznek azonban bizonyos egészséges szénhidrátok, melyek fogyasztása segíthet fenntartani a normális vérnyomásszintet. Mutatunk pár élelmiszert, amelyekben bőven akad ezekből!
Sokan küzdenek magas vérnyomással
Rengeteg felnőtt küzd magas vérnyomással, ami megnövelheti például a stroke vagy a szívroham kockázatát. Jellemzően a nátriumbevitel csökkentésével mérsékelhető a probléma, esetleg javasolt több kalciumot, magnéziumot és káliumot tartalmazó élelmiszereket fogyasztani– írja a magyarmezőgazdaság.hu.
Amennyiben nem szívesen mondanánk le a szénhidrátokról sem, növényi szénhidráttartalmú élelmiszereket érdemes választani úgy, hogy közben kerülendő a túl sok hozzáadott cukor. Ajánlott lehet továbbá elfelejteni az ultrafeldolgozott és erősen finomított szénhidrátokat, például a fánkokat és az édességeket. Kedvező lehet viszont a legtöbb gyümölcs és néhány teljes kiőrlésű gabonából készült étel fogyasztása. De most lássuk a cikk által ajánlott 7 élelmiszert!
A lista
Áfonya
Ha naponta körülbelül 128 gramm (leginkább vad) áfonyát fogyasztunk, az segíthet csökkenteni a szisztolés vérnyomást, mert ez a gyümölcs olyan rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek javíthatják a szív- és érrendszerünk egészségét.
Bab
A bab fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban, természetes szénhidrátokban, vérnyomáscsökkentő magnéziumban és rostokban gazdag hüvelyes, amely segíthet a vérnyomás szabályozásában. A kutatások szerint azoknál az embereknél, akik több babot és lencsét fogyasztottak, csökkent a szisztolés vérnyomás.
Banán
Káliumban és szénhidrátokban gazdag élelmiszer a banán, amely szintén kedvezően hathat a vérnyomásra.
Datolya
Édes, karamellás ízvilágú gyümölcs, amely természetes kiegészítője lehet a szívbarát étrendnek, hiszen rostokban, káliumban, magnéziumban és szénhidrátokban is gazdag.
Joghurt
A joghurt a bélrendszerre is kedvező hatással van az élő és aktív kultúrái, probiotikumai miatt. Emellett a kutatások szerint a vérnyomásgondokkal küzdő emberek egy kisebb csoportjára is pozitív hatással volt, hiszen tartalmazza a vérnyomáscsökkentő ásványi anyagok hármasát (a már többször említett kalcium-magnézium-kálium).
Narancslé
A 100 százalékos narancslé fogyasztása több pozitív hatással is jár az emberi szervezetre. Erősíti az immunrendszerünket, valamint gazdag káliumban is, és tartalmazza a hezperidin nevű antioxidánst, ami javíthatja a szív egészségét.
Zab
A teljes kiőrlésű gabonafélék (mint például a zab) fogyasztása is támogatja az egészséges vérnyomást. Több és változatosabb tápanyagot tartalmaznak (rostot, vitamint és ásványi anyagot), amelyek potenciális egészségügyi előnyökkel járnak, egyebek között javítják a bélműködést.