Érdemes kerülni ezeket az ételeket
Fotó: Shutterstock

Jobb elkerülni ezeket a vérnyomást felpumpáló ételeket

Mutatunk négy élelmiszertípust, amelyek fogyasztása nagyon megdobhatja a vérnyomást, illetve jócskán hozzájárulhat az elhízáshoz is. Mindezek miatt érdemes lehet kerülni ezeket az élelmiszereket.


Kerülendő nátriumbombák

Manapság különösen sok só kerülhet az emberi szervezetbe,főleg az igen népszerű ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt. Ezek meglehetősen olcsók, könnyen elérhetők, hosszú ideig eltarthatók és az ízfokozóik miatt is igen ízletesek.

Azonban ezek a termékek a jelentős sótartalmukkal jócskán hozzájárulhatnak a magas vérnyomáshoz és az elhízáshoz.

A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, az egészségesebb táplálkozás érdekében az olyan ultrafeldolgozott élelmiszereket jobb kerülni, mint a magas sótartalmú

  • felvágottak,
  • konzervlevesek és -zöldségek,
  • gyorsételek,
  • valamint snackek.

Ezek helyett érdeme inkább friss zöldségeket, házi készítésű ételeket és sótlan snackeket fogyasztani az egészség megőrzése érdekében.

Négy ital a magas vérnyomás ellen

Egyébként nincs olyan folyadék, amely képes megszűntetni a hipertóniát, azaz a magas vérnyomást. Azonban van néhány ital, melyek segíthetnek felvenni ellene a harcot (illetve olyanok is, melyek felerősíthetik a problémát). Dr. Luke Laffin, a Cleveland Clinic kardiológusa négy italt említ, melyek fogyasztása segíthet a probléma fennállásakor.

Céklalé: A benne található nitrátok a gyulladáscsökkentő hatásuk miatt segíthetnek csökkenteni a vérnyomás, azáltal, hogy támogatják a vérerek tágulását.

Narancslé: Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, mely segíthet kompenzálni a sok só miatt megemelkedett nátriumszintet. Emellett erősíti az immunrendszert is. Narancslé helyett érdemes lehet gránátalmalevet vagy répalevet fogyasztani szintén a káliumtartalmuk miatt. Azonban veseelégtelenséggel küzdőknek erről fontos egyeztetniük orvossal, hiszem a nem megfelelően működő vesék nem képesek feldolgozni a káliumot.

Alacsony zsírtartalmú tej: A benne található káliumnak, foszfornak, kalciumnak és D-vitaminnak köszönhetően segíthet javítani a vérnyomásszint-értékeket.

Hibiszkusztea: A növényi vegyületei révén csökkentheti a szervezetben fellépő gyulladásokat, és segíthet megőrizni a vérerek rugalmasságát. Hasonlóan jó választás lehet a kamillatea is.

Ne hagyd ki!