Az egészséges táplálkozási trenddel megszűnt a burgonya, a rizs és a tészta egyeduralma az étkezésben. Megjelentek korábban nem ismert termények is az üzletekben és a konyhákban. Melyek is ezek? Az Agrárszektor készített erről gyűjtést.
A reformköretként kapható termények gazdagok rostban, fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek lassan felszívódnak, így hosszan tartó energiát biztosítanak. Alacsony a glikémiás indexük, így nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést - írja az Agrárszektor.
Kölestől kuszkuszig
A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle. Magas növényi fehérje-, valamint rosttartalma miatt kiemelkedő tápanyagforrásunk.
A quinoa magja nagyon apró, a növény a disznóparéjfélék családjából származik, Dél-Amerikából. Főzés előtt akár meg is lehet pirítani, mint ahogyan a tarhonyát szokás, pirítva enyhén diós íze lesz.
A vöröslencse könnyen emészthető és másik előnye, hogy a leggyorsabban megfőzhető hüvelyes termésű faj. Gazdag rostban, fehérjében és vasban. Levesekbe, salátákba és köretekbe egyaránt kiváló.
A szójabab rendkívül sokoldalú növény a vegetáriánus étkezést követők első számú fehérjeforrása. A szójatejből tofu, tempeh és számos más növényi alapú élelmiszer készül.
A hajdina valójában nem gabona, (ugyanúgy álgabona, mint a quinoa, azaz csak gabonákhoz hasonlóan fogyasztható) hanem a keserűfűfélék családjába tartozó növény. Gluténmentes, és magas a fehérje-, és rosttartalma. Sokféleképpen elkészíthető: főzhető, süthető, vagy kásaként fogyasztható a magja.
A kuszkusz kis szemű, durumbúza őrleményből készült étel, ami Észak-Afrikából származik. A készítés módja egyszerű: sokszor főzni sem kell, hanem a ráöntött, megfelelő mennyiségű forró víztől megpuhul.
A bulgur szintén durumbúza őrleményből készül, de a kuszkusznál durvább szemcséjű. A búzát előfőzik, majd szárítják és tördelik.
Ételek/növények, amelyek segítik csökkenteni a vérnyomást
Egy korábbi cikkben olyan ételeket/növényeket mutattunk be, amely segít a vérnyomás csökkentésében. Íme a lista:
A levelesek: a spenót, a brokkoli, a kel vagy a fejes káposzta,
a bogyós gyümölcsök, mint amilyen az eper, vagy a szeder,
a joghurt hozzáadott cukor nélkül alacsony zsírtartalommal,
a halakban szintén sok a kalcium, így a különféle halkonzervek és a szardínia is jó megoldás lehet, de ne féljünk a friss halaktól sem,
az olyan olajos magvak, mint a tökmag, a napraforgómag és lenmag gazdagok magnéziumban
a káliumban magas cékla, és a belőle készült ivólé
a fokhagyma fokozza a szervezetben a nitrogén-monoxid termelődését,
a sótlan pisztácia, de akár a mandula is,
az olívaolaj,
a rostban gazdag különféle hüvelyesek, mint a bab, a lencse, vagy a borsó,
a legalább 50-70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé.