A termesztő szerint búcsút mondhatunk az olcsó gyümölcsöknek
Fotó: Shutterstock

Lassan csak szép emlék az ezer forintnál olcsóbb gyümölcs

Számos gyümölcsnek jellemzően nem kedvezett az idei időjárás Magyarországon. Emiatt néhány fajból a kínálat is szűkösebb, mint tavaly volt. A gyengébb termés a termékek árán is meglátszik. A szakértő szerint egyébként is búcsút mondhatunk az ezer forintnál olcsóbb gyümölcsöknek.


Nem kedvezett az idei időjárás sem minden gyümölcsnek

Kosztka Ernő 15 hektáron termel csonthéjasokat Szomoron a Zsámbéki-medencében. Több mint 10 hektáron kajszi terem, 1-1 hektáron őszibarack és szilva, valamint 3 hektáron cseresznye.

Barackból országosan gyenge az idei termés, mivel a húsvéti 3-4 napos, mínusz 4-6 fokos hideg a sárgabarackot virágzásban, az őszit pedig bimbóban érte, és ötödére csökkentette a termésmennyiséget

- nyilatkozta a gazda a Magyar Mezőgazdaságnak.

Hozzátette, a júniusi első cseresznye ugyancsak 50-60 százalékos fagykárt szenvedett. Emellett a jelentős csapadék szétrepesztett néhány korai-középkorai fajtát. Megjegyezte, Magyarországon nagyon kevés cseresznyét termelnek fólia alatt, amivel ez a probléma megelőzhető lenne.

Nem lesz olcsó gyümölcs?

A cseresznyék szedése a napokban fejeződött be. A gyümölcsöt átlagosan 1000 forintért viszik el a kereskedők. A piacon jellemzően 1500-3000 forint között kapható.

Relatív, hogy drága. Ha 80 helyett csak 8 tonna terem, 1000 forintos áron sem termeli ki a teljes ültetvény önköltségét. Tudomásul kell venni, hogy ezer forint alatt nem lesz termelői gyümölcs, mert, ha például a kajsziból most a teljes ültetvényem önköltségét meg szeretném termelni, akkor lehet, hogy ezt a keveset 3000-ért kellene adnom. Ha 6-700 forint a cseresznye önköltsége, legalább 1000 forintért kell adnom, hogy esélyem legyen szerves trágyát, pótlást vásárolni. Ezért is óriási lutri, ha egy kertész csak egy fajból él. Az emberek kifizetik a gyümölcsért ezt az árat. Más kérdés, hogy már nem vesznek akkora mennyiségeket. Jelzi a keresletet, hogy 4-500 forintért keresik a kimagozott, lehűtött pálinkaalapanyagot, azonban ilyen áron sem tudunk adni, mert nincs

- mondta Koszta Ernő.

Számos előnyük lehet a káliumban gazdag gyümölcsleveknek

Egyébként a Harvard School of Public Health intézet kutatása alapján a magas káliumtartalmú ételek és italok hozzájárulhatnak a szívbetegségek megelőzéséhez. Ez az ásványi anyag mérsékelheti a szervezet túlzottan magas nátriumszintjét, illetve rugalmasabbá teheti az érfalakat, így csökkentheti a magas vérnyomást is.

Különösen előnyös lehet a narancs, a mandarin, a maracuja (avagy passiógyümölcs), valamint a gránátalma frissen préselt leve, hiszen ezek nagy mennyiségben tartalmaznak káliumot. Egy csésze maracujalében 687 milligramm kálium van, ugyanannyi gránátalmalében 533, narancslében 496, mandarinlében pedig 440 milligramm.

Azonban a szakértők azt javasolják, a jótékony ásványianyag-tartalom ellenére a fogyasztók körültekintően válasszanak gyümölcslevet, hiszen egyes termékek jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Így azok hatása éppen ellentétes lehet például a vérnyomásra gyakorolt hatásukban.

Ne hagyd ki!