Akár magyaros ételekhez is remek lehet
Fotó: Shutterstock

Éretten gyümölcs, éretlenül zöldség, de nem találós kérdés

A gyógyhatásairól is ismert jackfruit (ejtsd: dzsekfrút) különösen eltérő tulajdonságokat mutat az érése egyes fázisaiban. Érettségétől függően zöldségként vagy gyümölcsként is kezeli a gasztronómia.


Ha nincs megérve, akkor zöldség a konyhában

Az eperfafélék családjába tartozó jákafa termése a jackfruit. A hossza jellemzően 50-60 cm, a tömege 35-40 kg között alakul, de néha nagyobb termést is adnak a fák. Az örökzöld, akár 25 méteresre is megnövő növény Dél-Indiában őshonos, azonban előfordul Malajziában, Sri Lankán és Brazíliában is.

Az éretlen, halványzöld termését omlós, rostos állaga miatt jellemzően zöldségként, illetve húshelyettesítőként kezeli a gasztronómia világszerte. Zölden, nyersen nem fogyasztható, főzést vagy sütést igényel. A naturális íze miatt általában fűszerezik, pácolják, esetleg főzés közben intenzíven ízesítik. A Magyar Mezőgazdaság szerint olyan magyaros ételekhez is érdemes kipróbálni, amelyek aprított húsdarabkákat, vagy darált húst tartalmaznak, de street foodok, saláták alapanyaga is lehet.

Ha beérik, gyümölcsként használják fel

Az érése végére a jackfruit tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és aminosavakban gazdag gyümölccsé válik. A húsa gerezdes, sárgás és finomrostos lesz. A felvágásakor ropogós, aromás, édes-savanykás és jellegzetes az íze. Ha a belseje levegővel érintkezett, néhány órán belül megpuhul, az aromái pedig érettebbek lesznek. Az érése végén nyersen és feldolgozva is fogyasztható. Készítenek belőle például turmixot, szirupot és lekvárt, valamint gyümölcssalátákhoz is kiváló. A magas keményítő- és fehérjetartalmú magjainak az íze pirítva a gesztenyéjéhez hasonló.

Éretten antioxidánsokat tartalmaz. Fogyasztása hozzájárulhat a vérszegénység megelőzéséhez, a nyugodt alváshoz és az egészséges látás megőrzéséhez. Az éretlen termés alacsony kalória- és zsír, de magas rosttartalmú. Enyhén fokozza a bélmozgást, tisztítja az emésztőrendszert, megelőzi a székrekedés kialakulását, de nagyobb mennyiségben sem okoz kellemetlenséget a gyomornak vagy a bélrendszernek.

Akár naponta érdemes lehet kivit fogyasztani

Ha a jackfruit nem is, de a kivi manapság a hazánkban is megterem. Bokros, több méteres hajtású kúszónövény gyümölcse. E-vitamin, réz, K-vitamin, kolin, magnézium és foszfor is nagy mennyisége fellelhető a benne, C-vitamintartalma pedig különösen magas. Egészségügyi előnyei közé tartozik a bőrtónus és -textúra javítása, a vérnyomás csökkentése, valamint a szívbetegség és az agyérgörcs megelőzése. A fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegség, a diabétesz, a rák és más betegségek csökkent kockázatával is. Emellett több kutatás mutatta ki, hogy a kivihez hasonló növényi élelmiszerek az elhízás és az általános halálozás kockázatát is csökkenthetik.

A kivifogyasztás alvászavarban szenvedő felnőtteknél könnyítheti az elalvást, növelheti az alvás időtartamát, valamint a hatékonyságát. Rost- és káliumtartalma segítheti a szív egészségét. A székrekedés megelőzésében is hasznát vehetjük, mivel a kivi enyhén hashajtó hatású.

Azonban a szívbetegeknek tudnia kell, hogy a gyakran felírt béta-blokkoló gyógyszereik megemelhetik a vérük káliumszintjét. Ezért ilyen készítmények szedésekor csak mértékkel szabad magas káliumtartalmú élelmiszereket, például banánt vagy kivit fogyasztani. Emellett túl sok kálium bevitele akkor is káros következményekkel járhat, ha valakinek nem tökéletes a veseműködése, és az nem tudja eltávolítani a káliumfelesleget a vérből. Emellett a kivi - sok más gyümölcshöz hasonlóan - allergiás reakciót is okozhatnak.

Ne hagyd ki!