Szép termést hozott tavaly a hazai termelőnek, ráadásul a kivipálinka is finom
Fotó: Shutterstock

Megvan az új magyar sikergyümölcs? Bírja a gyűrődést

Korábban egzotikus gyümölcsnek számított Magyarországon, viszont manapság igen jól érzi magáthazánkban a különösen egészséges kivi. Sőt, ismert betegsége sincs az országban. Magyar termelő mondta el, milyen tapasztalatai vannak a gyümölccsel.


Kedvező tapasztalatokkal termesztik a kivit Magyarországon

Ujházi Tamás Baranya vármegyében termel kivit. 2017-ben telepítette az első kiviültetvényét, amihez Nagykanizsa mellől vásárolt 80 csemetét. Jelenleg 1,2 hektáron gazdálkodik a gyümölccsel.

A kivinek nincsen ismert betegsége Magyarországon, így nem is kell permetezni a termesztés során. Több helyen beszámoltak róla, hogy mennyire jól érzi magát a növény hazánk klímáján – ez is biztatott arra, hogy belevágjak a kivitermesztésbe. (…) Télállósága is nagy előny, hiszen ha október végén leszüreteljük, akár áprilisig is eltartható egy száraz, 15 Celsius fok alatti helységben

- beszélt a hazai kivitermesztés előnyeiről a gazda.

Elmondta, a csúcstermése tavaly volt, amikor az egyik legrégebben telepített területéről, körülbelül 3 ezer négyzetméterről, 1,6 tonna kivit sikerült betakarítania. Azonban számos parcellája csak az idén fordult termőre.

Jó lehet a piaca

A kivi az 5-ös pH alatti, savanyú talajokat szereti, így még talajt sem kellett savanyítanom, mert szerencsére a határérték körül mozog ez a terület – és jól látható, hogy remekül érzi magát itt a növény. Öntözőrendszert telepítettem, mert a kivi szereti az egyenletes vízellátást – de idén nem kellett öntöznöm, szerencsére elegendő volt a baranyai csapadék. Egyetlen érzékenysége talán a virágzás-körüli fagyok idején tapasztalható. Mínusz 2 Celsius fokig a rövidebb fagyokat jól bírja, azonban az ennél alacsonyabb hőmérsékletnél védekezni kell valamilyen technológiával. Én a füstölést alkalmaztam és tavaly-, valamint idén is sikeresen védekeztem fagykár ellen

- nyilatkozta Ujházi Tamás az Agroinformnak.

Hozzátette, egy kiviültetvény jellemzően három év alatt fordul termőre, a betakarítása pedig általában október 20-ától kezdődik. A gyümölcs értékesítése eddig nem jelentett problémát a gazdának. A környékükön a zöldségesek is szívesen felvásárolták a magyar kivit. Emellett pálinka is nagyon finom készült belőle.

Akár naponta érdemes lehet kivit fogyasztani

A kiviben E-vitamin, réz, K-vitamin, kolin, magnézium és foszfor is nagy mennyisége fellelhető, C-vitamintartalma pedig különösen magas. Egészségügyi előnyei közé tartozik a bőrtónus és -textúra javítása, a vérnyomás csökkentése, valamint a szívbetegség és az agyérgörcs megelőzése. A fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegség, a diabétesz, a rák és más betegségek csökkent kockázatával is. Emellett több kutatás mutatta ki, hogy a kivihez hasonló növényi élelmiszerek az elhízás és az általános halálozás kockázatát is csökkenthetik.

A kivifogyasztás alvászavarban szenvedő felnőtteknél könnyítheti az elalvást, növelheti az alvás időtartamát, valamint a hatékonyságát. Rost- és káliumtartalma segítheti a szív egészségét. A székrekedés megelőzésében is hasznát vehetjük, mivel a kivi enyhén hashajtó hatású.

Azonban a szívbetegeknek tudnia kell, hogy a gyakran felírt béta-blokkoló gyógyszereik megemelhetik a vérük káliumszintjét. Ezért ilyen készítmények szedésekor csak mértékkel szabad magas káliumtartalmú élelmiszereket, például banánt vagy kivit fogyasztani. Emellett túl sok kálium bevitele akkor is káros következményekkel járhat, ha valakinek nem tökéletes a veseműködése, és az nem tudja eltávolítani a káliumfelesleget a vérből. Emellett a kivi - sok más gyümölcshöz hasonlóan - allergiás reakciót is okozhatnak.

Ne hagyd ki!