Októberben is tartanak „Szedd magad!” akciókat
Fotó: Shutterstock

Így juthatsz friss, különleges és olcsó őszi gyümölcsökhöz

Az alma és a körte szüreti szezonja még tart, de mellettük ősszel érik például a kivi, a birs és a datolyaszilva is Magyarországon. Ezek mind gyűjthetők „Szedd magad!” akciókban is. Sorolunk néhány helyet, ahol hozzájuthatsz a különlegességekhez.


Az ősszel is tartanak „Szedd magad!” akciókat

Az alma-, körte- és szőlőszezon javában tart, néhány különleges gyümölcs szürete pedig csak most kezdődik, és október végéig is eltarthat Magyarországon. Soroljuk, hol szerezhetsz be közvetlenül a termelőtől olyan különlegességeket frissen és olcsón, mint például a kivi, a birs, a datolyaszilva, vagy akár a szelídgesztenye a „Szedd magad!” akciókban.

 • Kivi: Kivi „Szedd magad!” akciót Becsehelyen hirdetnek október első két hétvégéjén - írja az Agroinform.
  • Magyar Kiwi Becsehely: Becsehely; Zala vármegye; Információk itt.
 • Birs: Szeptember közepétől október derekáig tart a birsszezon.
  • Borbás Kert: Gárdony; Fejér vármegye; Információk itt.
 • Datolyaszilva (khaki szilva): A datolyaszilva október végére érik be, akkor lesznek a „Szedd magad!” akciói több helyszínen is.
  • Harcz Endre kertészete: Becsehely; Zala vármegye; Információk itt.
  • Bodai datolyaszilva: Boda; Baranya vármegye; Információk itt.
 • Szelídgesztenye: Főleg október első hétvégéin szedhető a szelídgesztenye.
  • Gesztenyés Fertőszentmiklós: Fertőszentmiklós; Győr-Moson-Sopron vármegye; Információk itt.

Halvány reménysugár a pálinka kedvelőinek

A körtét október végéig szedik a hazai ültetvényeken. Magyarországon csaknem 2000 hektáron termelik körtét. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint az idén a tavalyi aszályos évnél jobb, de a közepes szintet el nem érő termésre számítanak a gazdák.

Több mint 4000 körte fajtát ismernek a világon, Magyarországon is számos fajtát termesztenek, amelyek között van nyári, őszi és téli körte is. A téli körte elnevezés az utóérésre és az eltarthatóságra utal, ezeket a fajtákat ősszel takarítják be, majd hűtőtárolóba érlelik tovább. Az apróbb, puha, nyári körte már júniusban érik, a téliek közül több fajta a következő tavaszig eltartható, így a körte fogyasztási idénye az almáéhoz hasonlóan hosszú.

Az egyes termőtájakon hagyományos helyi körtefajtákat is termesztenek, amelyek az adott termőhelyhez alkalmazkodott, helyben kialakult fajták. Az államilag elismert hazai fajták köztermesztésben is szerepelnek, de a környezeti igényük miatt egy-egy tájra jellemző termesztésük. Így például a Csengőkörte, a Gyöngykörte a Dél-Alföldre jellemző, a Fehérvári körtét és a Köcsög köretét Dél- és Közép-Dunántúlon termesztik, a Kétszertermő körte, a Tüskéskörte és a Sózó körte a Nyugat-Dunántúlra jellemző, a Maróti téli a Dunakanyar fajtája - sorolta a NAK és a FruitVeB körképe.

Magyarországon 1865 hektáron foglalkoznak körtetermesztéssel a gazdálkodók. A termőterület az elmúlt években folyamatosan csökken. Az éves átlagtermés mintegy 20-25 ezer tonnára tehető, aminagyrészt kielégíti a hazai fogyasztási igényt. Az import választékbővítési céllal érkezik az áruházakba, évente mintegy 5000-6000 tonna mennyiségben.

A körképben azt ajánlják, hogy érett gyümölcs vásárlása esetén a hűtőben 1-2 napig tárolhatjuk, azonban ajánlatos a mielőbbi elfogyasztása. A nagyon érett gyümölcsöket érdemes azonnal feldolgozni, felhasználni. A nagyon érett körte mellé ne tegyünk más gyümölcsöt, mert az könnyebben megromlik. A még nem érett gyümölcsök mivel utóérők, jól szellőző, hűvös helyen az almához hasonlóan hosszabb ideig eltarthatók. Ekkor érdemes egyesével papírba csomagolni őket.

Ne hagyd ki!