A tavalyi aszály az idei termésre is hatással lehet
Fotó: Shutterstock

Tavaly a fagy tarolta le a kajszit, idén is aggódhatunk

Egyre valószínűbb, hogy kevés lesz az idei kajszibaracktermés hazánkban. Megviselte a tavalyi időjárás a barackfákat, valamint a március végi és áprilisi fagyok is gondokat okozhatnak. Ezért a sokéves átlagnál gyengébb termést várnak a Homokhátságban is.


Kevesebb lehet idén a kajszitermés

Jellemzően március közepén bontották ki a szirmaikat a kajszi virágrügyei Magyarországon, ami meglehetősen korainak számít. A napokban ráadásul sarki levegő nyomult a Kárpát-medencébe, ami nem jött jól a fáknak. Azonban úgy tűnik, a legnagyobb veszteség nem a hideg rovására lesz írható. A Homokhátságon jórészt kevesebb virágot bontottak a kajszifák a vártnál, ami azzal magyarázható, hogy a tavalyi aszályban minimális tápanyaghoz jutottak, meggyengültek, elégtelen volt a nyár végi rügydifferenciálódásuk.

A hajnalonként mínusz 4–5 fokra lehűlt levegő más években súlyosabb károkat okozott. Utóbb valószínűleg a levegőben lévő több párának volt annyi hőtartaléka, amely megóvta a virágok jelentősebb részét. A gyér virágzás egyértelműen a szárazság következménye. Akik nem tudtak öntözni, ültetvényeikben a faállomány kisebb-nagyobb része el is pusztult

- nyilatkozta Füle Zoltán, nagykőrösi gyümölcstermesztő a BAON-nak.

Hozzátette, azok, akiknek volt lehetőségük tavaly a kert megfelelő vízellátására, jellemzően jobb termés értek el.

Gazdaságunkban egy öt hektáros idős, homoktalajon lévő kajsziültetvény tavaly viszonylag jól termett. (...) A másik kajszitelepítésünk kötöttebb talajon él, lajtos kocsival hordtuk rá a vizet, de az nem pótolta eléggé az elmaradt csapadékot. Kellő nedvesség híján kevés tápanyaghoz jutottak a növények, ezért most sok mozdulatlan, alvó rügyet hordoznak az ágak

- tette hozzá a gazda.

Elmondta, az látszik, hogy az őszibarackfák a kajszinál kevesebb kárral vészelték át az aszályt. Erre utalnak a rügyekkel jól berakódott ágak. Azonban korai lenne bármit is mondani az idén várható termésről, hiszen még ronthatnak a fák helyzetén a március végi és áprilisi fagyok.

Kihívások a lekvárpiacon

Hazánkban őstermelők is foglalkoznak gyümölcstermesztéssel és feldolgozással, mint például Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Somogy megyei elnöke. 15-16 fajta gyümölcsből készít lekvárt a klasszikusok mellett különlegesebbekből is. Mint mondta, cukrot igen, tartósítószert nem használ, mert nincs nagy érdeklődés a cukormentes lekvárra.

Sütőtökből, naspolyából, fekete berkenyéből is készítünk lekvárt. Szezonalitása van a lekvárnak is, karácsony előtt inkább az őszi ízek, a sütőtök, a naspolya és a birs a keresettebb. Tavasszal és nyáron a szintén évszakhoz kapcsolódó klasszikusok, sárgabarack, őszibarack, eper iránt van a legnagyobb kereslet

- nyilatkozta a szakember az előző befőzési szezon végén.

Elmondta, a covid első hulláma alatt erőteljes felfutás jellemezte a lekvárpiacot. Azonban mostanra alábbhagyott a lendület, szűkült a piac, ami nagy részben azzal magyarázható, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet takarékosságra ösztönöz. Hozzátette, az internetes értékesítés és a piacozás egymást kiegészítve működik jól. Felértékelődött az online kereskedelem, néhány generációt onnan jobban ki lehet szolgálni.

The Conversation

Ne hagyd ki!