Igen népszerűek a cukormentes és a különlegesebb lekvárok
Fotó: Shutterstock

Viszik ezt a terméket, mint a cukrot, pedig az pont nincs benne

Nem olcsó a gyümölcs és a lekvárkészítés is igen macerás folyamat lehet. Azonban néhány lekvár igen népszerű manapság, annak ellenére, hogy a gazdaság nehézségek nem kedveznek a piacnak.


Kihívások a lekvárpiacon

Idén a hazai mezőgazdaság szinte minden területét érintette az áremelkedés. Például jóval magasabb lett a vetőmagok, a műtrágya, a növényvédőszerek, a takarmány-alapanyagok, a gépek, a munkaerő és az energia ára. Tehát nem meglepő, hogy nőtt a gyümölcsöket árszintje is. Arányaiban legalább kétszámjegyű drágulással találkozhatunk idén szinte az összes gyümölcsfajtánál, bizonyos esetekben az érték elérheti a 66 százalékot.

Hazánkban őstermelők is foglalkoznak gyümölcstermesztéssel és feldolgozással, mint például Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Somogy megyei elnöke. 15-16 fajta gyümölcsből készít lekvárt a klasszikusok mellett különlegesebbekből is.

Sütőtökből, naspolyából, fekete berkenyéből is készítünk lekvárt. Szezonalitása van a lekvárnak is, karácsony előtt inkább az őszi ízek, a sütőtök, a naspolya és a birs a keresettebb. Tavasszal és nyáron a szintén évszakhoz kapcsolódó klasszikusok, sárgabarack, őszibarack, eper iránt van a legnagyobb kereslet

- nyilatkozta a szakember az Agrárszektornak.

Elmondta, hogy a covid első hulláma alatt erőteljes felfutás jellemezte a lekvárpiacot. Azonban mostanra alábbhagyott a lendület, szűkült a piac, ami nagy részben azzal magyarázható, hogy a mostani gazdasági helyzet takarékosságra ösztönöz.

Mint mondta, cukrot igen, tartósítószert nem használnak, mert nincs nagy érdeklődés a cukormentes lekvárra. A cukor és az üveg ára is nőtt az utóbbi időben, ami 30-50 százalékos áremelést indokolna a dzsemnél, viszont 15-20 százalék emelésnél többet nem tolerál a piac. Emellett ellátási problémák is felléptek az ágazatban, hiszen a cukor és az üveg beszerzése sem egyszerű.

Madarász szerint az internetes értékesítés és a piacozás egymást kiegészítve működik jól. Felértékelődött az online kereskedelem, néhány generációt onnan jobban ki lehet szolgálni.

Jobban fogynak a különlegességek

Kungli Ferenc, kaposvári kistermelő szerint leginkább a különlegesebb lekvárok fogynak manapság, mint például a csipkebogyó, a bodza és a kerti áfonya. A barackot és a szilvát sokan gyümölcsként vásárolják, maguk készítenek belőle lekvárt.

A covid előtti időszakhoz képest nem lát nagy változást a keresletben, de az árnövekedés nagyságára ő is kitért: tavaly 85 forintért szerezte be az üveget, most nagyjából 150 forintba kerül. A tetejük korábban 16 forint körül alakult, a napokban közel a háromszorosáért vette.

Más termelőknek a cukormentes lekvár kedvez

A Imre család Pomázon hat féle cukormentes és tíz hagyományos lekvárt készít. Imréné Nóra kistermelő meglátása az, hogy nőtt a kereslet a cukormentes lekvárokra, különösen az online értékesítésben. ( Rá hivatkozva írtuk azt a címben, hogy viszik, mint a cukrot, pedig az pont nincs benne. A szerk. )

Az évek alatt kialakult egy viszonylag stabil vásárlói körünk Pomáz, Szentendre és Pest környékén. Mindemellett vannak viszonteladóink is, akik Nyugat-Magyarországra viszik tőlünk a cukormentes lekvárt. Az elmúlt 2-3 évben az interneten keresztül sokan megtaláltak minket. A kajszibarack a legkeresettebb íz cukros és cukormentes lekvárból egyaránt, de sokan érdeklődnek a szilvalekvár, az eper és például az áfonya iránt is

- mondta a termelő.

Ne hagyd ki!