Pálinkát nem csak főzdékben, hanem otthon is főzhetünk
Forrás: Shutterstock

Tudod, mi a minőségi pálinka titka? A szakértő elárulta

A minőségi pálinka titkáról, a hozzá kapcsolódó fogyasztási kultúráról, valamint a fiatalok gyümölcspárlathoz való hozzáállásáról is beszélt az ország legeredményesebb kereskedelmi pálinkafőzdéjének választott pálinkaház ügyvezetője.Lehet, hogy nem elég fejlett a pálinkafogyasztási kultúránk?

Dr. Zámbó Anita a Szeged közelében fekvő Deszk községhez tartozó Gong Pálinkaház ügyvezetője. Vele készített interjút a HelloVidék.hu. Ebből az írásból szemezgettünk.

A szakember egyértelműnek látja azt, hogy megbecsülésnek örvend a magyar pálinka, azonban a fogyasztási kultúráján még lenne mit csiszolni. Azt tudják az emberek, hogy körülbelül a vörösborhoz hasonló, 17-18 fokos hőmérsékleten érdemes fogyasztani, hiszen akkor adja a legfinomabb illatokat és ízeket. Azonban kevésbé köztudott, hogy miért ajánlott tulipános pohárból fogyasztani, és meddig kell tölteni a poharat ahhoz, hogy a legnagyobb élményt okozza a pálinka.

A hazai fogyasztással kapcsolatban megjegyzi, hogy a fiatalok nem vetik meg a pálinkát, azonban a fesztiválokon, vagy más, nagyobb létszámú rendezvényeken például a gin jobban keresett. Az úgynevezett pálinkafröccsök vagy pálinkás koktélok viszont nagyon népszerűek a körükben.

A hölgy nem tekinti az otthon főzött, vagy főzetett pálinkákat a versenytársaiknak, a gond a tilosban járókkal van:

„Jogi értelemben nem beszélhetnénk versenyről, mert sem a bérfőzetők, sem a magánfőzetők nem értékesíthetnék a pálinkájukat. Nyilván adott a kérdés, hogy mi van, ha mégis megteszik? Gyakorlatilag azt tapasztaljuk, hogy akkor sem történik semmi, innentől pedig elindul egy verseny. Nyilván az a pálinka, amit nem terhel népegészségügyi termékadó, jövedéki adó és áfa, az árában lényegesen versenyképesebb azokhoz a kereskedelmi pálinkatételekhez képest, akik mindezeket az adókat megfizetik a forgalomba helyezett tételeik után”

– panaszolja Zámbó Anita.

Elszálló költségek

A szakértő szerint bonyolítja a helyzetüket az is, hogy jövőre szükséges lesz az áraik mintegy 10 százalékos emelése. Ez azonban nem fogja fedezni az manapság jelentkező többletköltségeiket, de a nagyobb áremelés nagyon rizikós lenne. Ezzel kapcsolatban csupán egyetlen lehetőséget lát: ki kell kerülniük a gyümölcs beszerzésekor a termelői árrés megfizetését azzal, hogy a meglévő gyümölcsöseiken túl továbbiakat telepítenek.

„A jelenlegi gyümölcsárak mellett nagyon könnyen belátható, hogy a pálinkák jelenleg alulárazottak. Ha példának veszünk egy 10 ezer forint per fél literes italt a polcról, annak a 40 százaléka adó, tehát a népegészségügyi termékadó, a jövedéki adó és az áfa. És akkor ott vagyunk 6 ezer forintnál, amiből még lejön ezer forint a csomagolásra, magára a palackra, a kupakra, a zárjegyre, a kapszlira, a címkére, a hátsó címkére. Ebből a maradék 5 ezer forintból kell fizetni a gyümölcsnek az árát, a jelenlegi energiaárak mellett ki kell fizetni az üzemnek a fönntartását, kell humán erőforrásra költeni, kell a kereskedelemmel összefüggő és logisztikai költségeket fedezni”

– sorolja a hölgy a szükséges kiadásokat.

A jó pálinka titka

Dr. Zámbó Anita említést tesz a kiváló pálinkák titkáról is. Elmondta, hogy egy gyümölcspárlatot akkor mondunk minőséginek, hogyha azt egészen a gyümölcsfelvásárlástól az alapanyag feldolgozásán, cefrézésén, erjesztésén, lefőzésén át a hígításáig, palackozásáig egy tudatos és technológiailag megalapozott rendszeren keresztül állítják elő.

„Ha van egy igényes magánfőző vagy bérfőzető, aki valóban étkezési minőségű gyümölcsből főz, gondosan cefréz, tisztán tartja azt a cefrét, nem engedi oxidálódni, ecetesedni, penészesedni, valamint van egy olyan főzőgépe, legyen az kisüsti vagy aromatornyos rendszer, amiben azt technológiailag korrekten le tudja főzni, és magát az előpárlatot, utópárlatot a helyén választja le, akkor nem kizárt, hogy egy magánfőzésből is egy jó minőségű pálinka lesz”

– vélekedett a szakember, hozzátéve azt is, hogy ez az eset nem gyakori. A hibás, otthon főzött tételek pedig rontják a magyar pálinka renoméját.

Ha szívesen olvasnál a továbbiakban is a hazai pálinkafőzésről, külön ajánljuk számodra ezt és ezt a cikkünket többek között.

Ne hagyd ki!