Egész Európában gondban vannak a gyümölcstermesztők
Fotó:123RF

Hogyan lesz itt jövőre lekvár, pálinka? Gondban a gyümölcstermesztők

Kivételesen nehéz helyzetbe került a hazai és az európai zöldség- és gyümölcságazat. Jelentős költségnövekedés sújtja a termelőket, ami a termékek piaci árában is meglátszik. Jövőre azonban érkezhet némi segítség az Unió és a kormányok részéről.
Bajban a hazai zöldség- és gyümölcságazat

Bizonytalanság és problémák sora jellemzi manapság a magyar zöldség- és gyümölcságazatot. Egyebek között a növényvédő szerek és a műtrágya ára is hatalmasat nőtt, valamint a földgáz és az elektromos áram költsége is kétszámjegyű növekedést mutat. A drágulások a termelők mellett a feldolgozóipart is érintik. Emellett például a rossz időjárás - csak az idén - 20-60 százalékos terméscsökkenést okozott a gyümölcságazatban.

„A kilogrammonkénti önköltség növekedésébe mindezeken túlmenően még belejátszanak a termésveszteségek is, hiszen nem mindegy, hogy az adott hektáronkénti költségre mekkora termés esik. A tavaszi fagyok, illetve a nyári hőség és aszály miatt a betakarítható termésmennyiség a legtöbb ágazatban csökkent – ágazattól függően 10-50% közötti mértékben –, ami szintén jelentős önköltség emelkedést indukál”

– nyilatkozta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az Agrárszektor.hu-nak.

A FruitVeB elnöke arról is beszélt, hogy a hazai zöldség-gyümölcs ágazat mintegy 30-40 növényfaj termelését fedi le, melyek különböző „technológiai és gazdasági jellemzőkkel” bírnak. Ebből kifolyólag nagyon eltérő, hogy melyik növény esetében mekkora drágulást generált az inputanyagok árának a növekedése, azonban átlagosan 5-15 százalék közötti áremelkedésről beszélhetünk.

Nem túl fényes jövő

A szakember arról is beszámolt, hogy a FruitVeb a közelmúltban készített egy felmérést a zöldségek és gyümölcsök feldolgozóiparának néhány szereplőjével. Egyebek között arról is kérdezték őket, hogy mekkora költségnövekedésre számítanak „2021-ről 2022-re”. A megkérdezettek ebben az időintervallumban 73 százalékos növekedést várnak a gáz árában, valamint 89 százalékos emelkedést az elektromos energia tekintetében.

Apáti Ferenc kitért arra is, hogy az építőiparban jelentkező drágulás is jelentősen sújtja a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, hiszen sokakat beruházás-fejlesztés közben ért a változás. A szakember szerint ez beruházásonként 30-50 százalékos plusz költséget jelenthetett, az eredetileg kalkulálttal szemben.

Emellett az FruitVeb elnöke említést tett a munkabérek 10-15 százalékos emelkedéséről is.

Az előbb felsoroltakkal együtt így körülbelül 10-25 százalék közé tehető a gazdák költségnövekedése egyetlen év alatt.

Az elnök azt is megemlítette, hogy az extra költségeket a piac csak részben képes tolerálni. A kisebb, alacsonyabb technológiai színvonalú vállalkozások vannak jelenleg a legnagyobb veszélyben, azonban a fejlettebb, tőkeerősebb nagy cégek sem tudják ezeket a költségeket sokáig finanszírozni. A legnagyobb problémát a vállalkozások számra azonban még mindig a nem megfelelő időjárás és a munkaerőhiány jelentheti 2022-ben.

Próbál segíteni az Unió

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar imént felsorolt problémái azonban nem csak a magyar gazdaságot érintik, hanem az legtöbb uniós országban nehézségeket okoz. Ezért az Unió pénzügyminiszterei december elején új ÁFA-direktívát fogadtak el. Ez uniós szinten lehetővé tenné, hogy a tagállamok jelentősen - bizonyos esetekben akár nulla százalékra - csökkentsék egyes termékek forgalmi adóját. A direktívát azonban még el kell fogadni ehhez az Európai Parlamentnek és a Bizottságnak is – írja a FruitVeb.hu.

Amennyiben ez megtörténik, akár a zöldségek és gyümölcsök ÁFA-kulcsa is nulla százalékra csökkenthet a tagállamokban már 2022 első felében. Az pedig ezen termékek árcsökkenéséhez is vezethet az üzletek polcain és a piacokon.

Ne hagyd ki!