Almából készült 2021 legjobb pálinkája
Fotó:123RF

Méltó helyen az év legjobb pálinkája! Nem barack, nem körte...

Idén is megválasztották az év pálinkáját Szent Miklós, a pálinkafőzők védőszentjének napja alkalmából. A győztes főzetet pedig kiállították a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a tavalyi év nyertesével egyetemben.Az év pálinkája

A címért előzetesen az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen küzdöttek meg egymással a pálinkafőzdék. A győztes főzetet pedig kiállították a Vajdahunyad Várban található Magyar Mezőgazdasági Múzeum egyik vitrinjében, a korábban nyertes tételekkel egyetemben december 6-án, a pálinkafőzők védőszentjének, Szent Miklósnak a napján.

„A Pálinka Nemzeti Tanács az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny szervezésével a Pálinkatörvényben foglalt kiemelt feladatának tesz eleget. Joggal mondhatjuk, hogy a pálinka megmérettetések sorából kiemelkedik az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny. Nemcsak azért, mert a nemzeti kincsünk megóvása érdekében, törvényi felhatalmazás alapján kerül megrendezésre, hanem azért is, mivel azon kizárólag a Pálinkatörvénynek megfelelő pálinkák minőségének meghatározása történik"

- mondta az eseményről Béli Géza, az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny szakmai elnöke és a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke.

Két győztest is a mostani eseményen állítottak ki a múzeumban. Előbb a 2020-as évben a „Magyarország legjobb pálinkája" címet megszerző Érlelt Kadarka törkölypálinka kerül a vitrinbe a Brill Pálinkaháztól. Ezt követően az idei győztes foglalta el helyét, amely nem más mint: a Várda-Drink Zrt., Exclusive Jonathan Alma pálinkája.

Arról mi is beszámoltunk, hogy a 10 ezer palack felettiek közül a Bolyhos ágyas cigánymeggy lett az első, míg a legeredményesebb pálinkafőzdék versenyében a Gong Pálinkaház végzett az élen. Életműdíjat Lakatos Márton, Papp József és Somogyi József vehetett át.

Ha otthon főznénk

Gyakran felmerül a kérdés a pálinkafőzés kapcsán, hogy hány fokos az igazi pálinka és miből érdemes főzni? Nem mindenkinek adatik meg, hogy kadarka-törkölyből, vagy jonathan almából főzzön pálinkát, azonban nem kell aggódni, több alkalmas gyümölcs (vagy párlatok esetén zöldség) közül is válogathatunk a cefrébe.

Az Agroinform.hu a közelmúltban reprezentatív felmérést készített a pálinkafőzetéssel kapcsolatosan. A mintegy 800 beérkező válasz igazolta azt a piacon is ismert tényt, hogy a pálinkafogyasztók a kajszibarackból készült pálinkát kifejezetten kedvelik: 31 százaléknyian favorizálják ezt a gyümölcsöt. Ez annak ellenére is igaz, hogy szőlőből és almából több pálinka készül, de ezek közel sem annyira kedveltek, a válaszadók közül mintegy 10 százalék nevezte meg például a szőlőből készült nedűt a legkedveltebbként – mégis ezekből a gyümölcsökből került ki az elmúlt két év legjobb pálinkája. Ennél a szilva (20%) és a körte (13%) is több említést kapott.

A törvény értelmében pálinka és törkölypálinka elnevezéssel csak kereskedelmi főzdék hozhatnak forgalomba terméket. A magánfőzők és bérfőzdék által előállított terméknek pedig párlat a hivatalos megnevezése, de természetesen a köznyelvben mindenki pálinkának hívja ezeket a termékeket is. Bár a Pálinka Nemzeti Tanács szerint sajnos néha kereskedelmi forgalomba is kerül magán-főzet, mert nagyon drága a lett a minőségi pálinka.

Ezzel a témáról itt olvashatsz többet.

Új gyümölcs a piacon

Korábban arról is írtunk, hogy az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben már nem lesz szükségünk szilvára és kajszibarackra, ha ebből a két gyümölcsből szeretnénk valaki vegyes pálinkát főzni. A közelmúltban ugyanis - 11 év fejlesztőmunka után - több új kajszi-szilva hibridet hoztak létre a csonthéjas gyümölcsöket termő fák keresztezésével spanyol szakemberek.

A fajták az IberPlum nevet kapták, a fejlesztő cég, az Ibergen után - a „plum” pedig angolról magyarra fordítva annyit jelent, hogy „szilva”. A gyümölcsök héjainak és húsainak a színei igen változatosak, a színskálán a sárgától a bordón át a liláig terjednek. A gyümölcsök közös jellemzője, hogy cukortartalmuk igen magas (20 Brix körüli), átmérőjük pedig 55-65 mm között változik. A csonthéjas hibridek szüretje fajtánként eltér, de legkorábban június közepén kezdődhet és legkésőbb szeptember közepéig tarthat.

A cégnek Spanyolországban két kertje van, ahol termelik az új gyümölcsöket. A vállalat azonban több országban is kísérleti telepítésekről állapodott meg, mivel az a céljuk, hogy az Ibergen hibridjei Európában egész évben elérhetőek legyenek. Fák ültetését tervezik Franciaországban, Olaszországban, Chilében és Dél Afrikában is.

Az új gyümölccsel kapcsolatosan bővebben pedig itt olvashatsz.

Ne hagyd ki!