Almából készült 2021 legjobb pálinkája
Fotó:123RF

Méltó helyen az év legjobb pálinkája! Nem barack, nem körte...

Idén is megválasztották az év pálinkáját Szent Miklós, a pálinkafőzők védőszentjének napja alkalmából. A győztes főzetet pedig kiállították a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a tavalyi év nyertesével egyetemben.Az év pálinkája

A címért előzetesen az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen küzdöttek meg egymással a pálinkafőzdék. A győztes főzetet pedig kiállították a Vajdahunyad Várban található Magyar Mezőgazdasági Múzeum egyik vitrinjében, a korábban nyertes tételekkel egyetemben december 6-án, a pálinkafőzők védőszentjének, Szent Miklósnak a napján.

„A Pálinka Nemzeti Tanács az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny szervezésével a Pálinkatörvényben foglalt kiemelt feladatának tesz eleget. Joggal mondhatjuk, hogy a pálinka megmérettetések sorából kiemelkedik az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny. Nemcsak azért, mert a nemzeti kincsünk megóvása érdekében, törvényi felhatalmazás alapján kerül megrendezésre, hanem azért is, mivel azon kizárólag a Pálinkatörvénynek megfelelő pálinkák minőségének meghatározása történik"

- mondta az eseményről Béli Géza, az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny szakmai elnöke és a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke.

Két győztest is a mostani eseményen állítottak ki a múzeumban. Előbb a 2020-as évben a „Magyarország legjobb pálinkája" címet megszerző Érlelt Kadarka törkölypálinka kerül a vitrinbe a Brill Pálinkaháztól. Ezt követően az idei győztes foglalta el helyét, amely nem más mint: a Várda-Drink Zrt., Exclusive Jonathan Alma pálinkája.

Arról mi is beszámoltunk, hogy a 10 ezer palack felettiek közül a Bolyhos ágyas cigánymeggy lett az első, míg a legeredményesebb pálinkafőzdék versenyében a Gong Pálinkaház végzett az élen. Életműdíjat Lakatos Márton, Papp József és Somogyi József vehetett át.

Ha otthon főznénk

Gyakran felmerül a kérdés a pálinkafőzés kapcsán, hogy hány fokos az igazi pálinka és miből érdemes főzni? Nem mindenkinek adatik meg, hogy kadarka-törkölyből, vagy jonathan almából főzzön pálinkát, azonban nem kell aggódni, több alkalmas gyümölcs (vagy párlatok esetén zöldség) közül is válogathatunk a cefrébe.

Az Agroinform.hu a közelmúltban reprezentatív felmérést készített a pálinkafőzetéssel kapcsolatosan. A mintegy 800 beérkező válasz igazolta azt a piacon is ismert tényt, hogy a pálinkafogyasztók a kajszibarackból készült pálinkát kifejezetten kedvelik: 31 százaléknyian favorizálják ezt a gyümölcsöt. Ez annak ellenére is igaz, hogy szőlőből és almából több pálinka készül, de ezek közel sem annyira kedveltek, a válaszadók közül mintegy 10 százalék nevezte meg például a szőlőből készült nedűt a legkedveltebbként – mégis ezekből a gyümölcsökből került ki az elmúlt két év legjobb pálinkája. Ennél a szilva (20%) és a körte (13%) is több említést kapott.

A törvény értelmében pálinka és törkölypálinka elnevezéssel csak kereskedelmi főzdék hozhatnak forgalomba terméket. A magánfőzők és bérfőzdék által előállított terméknek pedig párlat a hivatalos megnevezése, de természetesen a köznyelvben mindenki pálinkának hívja ezeket a termékeket is. Bár a Pálinka Nemzeti Tanács szerint sajnos néha kereskedelmi forgalomba is kerül magán-főzet, mert nagyon drága a lett a minőségi pálinka.

Ezzel a témáról itt olvashatsz többet.

Új gyümölcs a piacon

Korábban arról is írtunk, hogy az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben már nem lesz szükségünk szilvára és kajszibarackra, ha ebből a két gyümölcsből szeretnénk valaki vegyes pálinkát főzni. A közelmúltban ugyanis - 11 év fejlesztőmunka után - több új kajszi-szilva hibridet hoztak létre a csonthéjas gyümölcsöket termő fák keresztezésével spanyol szakemberek.

A fajták az IberPlum nevet kapták, a fejlesztő cég, az Ibergen után - a „plum” pedig angolról magyarra fordítva annyit jelent, hogy „szilva”. A gyümölcsök héjainak és húsainak a színei igen változatosak, a színskálán a sárgától a bordón át a liláig terjednek. A gyümölcsök közös jellemzője, hogy cukortartalmuk igen magas (20 Brix körüli), átmérőjük pedig 55-65 mm között változik. A csonthéjas hibridek szüretje fajtánként eltér, de legkorábban június közepén kezdődhet és legkésőbb szeptember közepéig tarthat.

A cégnek Spanyolországban két kertje van, ahol termelik az új gyümölcsöket. A vállalat azonban több országban is kísérleti telepítésekről állapodott meg, mivel az a céljuk, hogy az Ibergen hibridjei Európában egész évben elérhetőek legyenek. Fák ültetését tervezik Franciaországban, Olaszországban, Chilében és Dél Afrikában is.

Az új gyümölccsel kapcsolatosan bővebben pedig itt olvashatsz.

The Conversation

Ne hagyd ki!