A magyar pálinkafőzésre is hatással van az ukrajnai háború
Fotó: Shutterstock

Magyar pálinkafőzdék kerülhettek bajba a háború miatt

Duplájára drágult több, a pálinkafőzéshez szükséges termék az elmúlt hónapokban. Megugrott az energia ára is, ráadásul a főzdékben használt üvegek jelentős része olyan ukrajnai gyárakból származott, amelyeket az elsők között bombáztak le az oroszok.


Bajban lehet több magyar pálinkafőzde

Korábban 54 ezer forintért sikerült beszereznie gumilapátot a szivattyúhoz Lunczer Attilának, a Lunczer Pálinkaház tulajdonosának. A közelmúltban legolcsóbban 74 ezerért találta meg a terméket egy webshopban. Viszont a rendelés után felhívta a hirdető, hogy az ára már 106 ezer, kell-e annyiért is – példázta a történettel az áremelkedések ütemét és méretét a főzdetulajdonos a HVG-nek.

Emellett eddig a pálinkafőzésnél használt üvegek 40 százaléka Ukrajnából vagy Moldovából érkezett Magyarországra. Viszont az ukrán üveggyárakat lebombázták az oroszok – tette hozzá Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke. Korábban egy kétdecis üveg átlagosan 170 forintba került, manapság 370-be. Ráadásul a magyarországi üveggyártó 2023-ra nem tud új rendelést felvenni.

Ha mindez nem lenne elég, elszállt az energia ára és sokat emelkedett a dolgozók fizetése is. Valamint gondok vannak a hazai gyümölcsterméssel is – panaszolták a szakértők.

Emelkedtek a pálinka előállításának a költségei

Sokkal drágább lett idén a gyümölcs. Ha nem a tavaszi fagyok, akkor a nyár forró és aszályos időszaka csökkentette a gyümölcstermést. Mihályi László elmondta, hogy a pálinka alapanyagainak az árszintje 25-50 százalékkal emelkedett egyetlen év alatt.

Azonban az által képviselt főzdék egy része nem vásárol gyümölcsöt. Ennek az egyik oka, hogy az értékesítési csatornáik a koronavírus-járvány felfutásakor megszűntek vagy beszűkültek, ezért jelentős készletekkel rendelkeznek. Viszont más lepárlók az elmúlt évek gazdasági nehézségei miatt akkora likviditási problémákkal küzdenek, hogy nincs is pénzük az alapanyagra.

Az energiaárak elszabadultak, a gázárban például 13-15-szörös a költségnövekedés. Az üveg szinte csak importból érkezik, és az előállításának nagy az energiaigénye, valamint a forint gyengülése miatt importüvegek ára nagyjából 70-100 százalékkal emelkedtek egy év alatt, ráadásul további áremelkedés várható

- összegezte a szakember.

Hozzátette, hogy ha mindezeket összeadjuk, akkor nagyjából 40 százalékkal kellene emelni a pálinka árát, azonban legfeljebb 20 százalékot fogadhat el a piac.

Megérheti főzetni

Sokan nem veszik a pálinkát, hanem maguk főzik vagy főzetik. A bérfőzdék díjai nagy szórást mutatnak, azonban körülbelül 1000-1500 forint/liter áron lehet saját cefréből pálinkát főzetni manapság. Ez nagyjából 10 százalékos drágulást jelent a tavalyi évhez képest. Az áremelés leginkább a munkabérek és az energiaárak emelkedésével magyarázható, hiszen a lepárlók jellemzően gázt vagy fát használnak.

Ne hagyd ki!