Nehézségekkel küzdenek a kereskedelmi főzdék, de a bérfőzdék helyzete valamivel jobb
Fotó: Shutterstock

Főzeted vagy vásárlod a pálinkát? Nagyon nem mindegy!

Sokkal drágább lett a gyümölcs, az üveg, valamint megugrott az energia árszintje is. A költségeik növekedését a kereskedelmi szeszfőzdék beleépítették az áraikba. Azonban nem veszi mindenki a pálinkát: tele van foglalásokkal a legtöbb bérfőzde, hiszen manapság is megéri náluk kifőzetni a cefrét.


Emelkedtek a pálinka előállításának a költségei

Sokkal drágább lett idén a gyümölcs. Ha nem a tavaszi fagyok, akkor a nyár forró és aszályos időszaka csökkentette a gyümölcstermést. Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke szerint a pálinka alapanyagainak az árszintje 25-50 százalékkal emelkedett egyetlen év alatt, de nőtt a munkaerő és a csomagolóanyagok/üvegek ára is, az energiáéról nem is beszélve.

Azonban az által képviselt főzdék egy része nem vásárol gyümölcsöt. Ennek az egyik oka, hogy az értékesítési csatornáik a koronavírus-járvány felfutásakor megszűntek vagy beszűkültek, ezért jelentős készletekkel rendelkeznek. Viszont más főzdék az elmúlt évek gazdasági nehézségei miatt akkora likviditási problémákkal küzdenek, hogy nincs is pénzük az alapanyagra.

Az energiaárak elszabadultak, a gázárban például 13-15-szörös a költségnövekedés. Az üveg szinte csak importból érkezik, és az előállításának nagy az energiaigénye, valamint a forint gyengülése miatt importüvegek ára nagyjából 70-100 százalékkal emelkedtek egy év alatt, ráadásul további áremelkedés várható

- nyilatkozta a szakember a VG-nek.

Hozzátette, hogy ha mindezeket összeadjuk, akkor nagyjából 40 százalékkal kellene emelni a pálinka árát, azonban legfeljebb 20 százalékot fogadhat el a piac.

Megérheti főzetni

Sokan nem veszik a pálinkát, hanem maguk főzik vagy főzetik. Jelenleg dübörög a szezon, érik az alma, készül a cefre például körtéből, szilvából és törkölyből. Sok helyen csak a jövő évre lehet időpontot foglalni a bérfőzdékben – jegyzi meg az Agroinform.

A bérfőzdék díjai nagy szórást mutatnak, azonban körülbelül 1000-1500 forint/liter áron lehet saját cefréből pálinkát főzetni manapság. Ez nagyjából 10 százalékos drágulást jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A áremelés leginkább a munkabérek és az energiaárak emelkedésével magyarázható, hiszen a lepárlók jellemzően gázt vagy fát használnak.

Eddig érdemes tárolnia a pálinkát

Idén is sokan tehetnek félre a jobban sikerült pálinkáikból néhány üveggel akár évekre. Többen úgy vélik, hogy ezek a palackok (vagyis a tartalmuk) az idő előrehaladtával egyre jobbá válnak. Azonban ez számos esetben nem így van. A gyümölcspárlat valóban sokáig eláll a magas alkoholtartalma miatt, viszont az íze idővel megváltozik, a gyümölcsös aromái gyengébbek lesznek, élvezeti értéke jelentősen csökkenhet, bár fogyasztható marad.

Sok itallal ellentétben a pálinka ritkán fejlődik az idő múlásával. Jobb esetben hasonló marad, mint amikor a palackba került. Érdemes bontatlan állapotban fénytől elzárva, hűvösebb helyen tárolni. A fény hatására olyan kémiai folyamatok indulhatnak el, amelyek miatt feldúsulhat egy egészségre káros vegyület, az etil-karbamát. Ez leginkább a csonthéjas gyümölcsökből készült párlatokra jellemző.

A pálinkákat a felbontásuk után jobb a hűtőben tárolni, bár az ital így is meglehetősen gyorsan veszíthet az élvezeti értékéből. Viszont a hideg a pálinka ízét és illatát is tompíthatja. Jellemzően 16-21 fok között változik a legmegfelelőbb fogyasztási hőmérséklete.


Ne hagyd ki!