Különös lehet, de déligyümölcsökből is sokat exportáltunk
Fotó: Shutterstock

A terméskiesés ellenére nőtt hatalmasat a magyar agrárexport

Negyedével nőtt Magyarország agrárexportja idén az első hét hónapban. Annak ellenére volt jelentős a hazai kivitel, hogy súlyos éghajlati anomáliák, például tavaszi fagyok és történelmi aszály okozott számottevő terméskiesést. A gyümölcskivitelünk például harmadával bővült.


Óriási többlet az agrárkivitelben

1,3 milliárd eurós volt a magyar agrárexporttöbblet az év első hét hónapjában az egy évvel korábbi adatokhoz képest a Központi Statisztikai Hivatal szerint. Az érték mintegy 25 százalékkal múlja felül a tavalyi év hasonló időszakát. Szinte minden termékcsoportból nőtt a kivitel. Az időjárási nehézségekkel leginkább sújtott gyümölcságazat például 32,8 százalékos exportbővülést produkált. Megduplázódott az almakivitel, másfél-kétszeresére bővült a dió- és dinnyeexport, háromszorosára ugrott a kajsziexport, de még sorolhatnánk.

Különös lehet, hogy emelkedett egyes déligyümölcsök kivitele is. Ezeket a gyümölcsöket nem termelik hazánkban, tehát továbbértékesítésről van szó. Például a banánkivitelünk 9,5 millió euróról 12,8 millióra bővülve 34,4 százalékkal nőtt egy év alatt. Emellett a banánbehozatalunk 47 ezer tonnáról 54,5 ezer tonnára, 33,4 millió euróról 40 millió euróra ugrott, tehát 20 százalékkal emelkedett – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Szinte egész Európát aszály sújtotta

Egyre gyakoribb gondot jelent az aszály Európában. Az Európai Unió tagországainak csaknem fele aszályriasztást jelentett be augusztusban. Voltak köztük olyan államok is, ahol ez korábban egyáltalán nem volt az jellemző (például Belgium, Hollandia és Írország).

A klímaváltozás jelentette problémák globálisan a GDP 1-3 százaléka közötti visszaesést okozhatnak éves szinten a brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre visszanyúló adatelemzése szerint. Azonban az egyes gazdasági ágazatok arányaiban ettől jóval nagyobb károkat is szenvedhetnek.

A szárazság a mezőgazdasági termelést mindenki számára láthatóan visszaveti, ám az egyre melegebb időjárás miatt a termelékenység más ágazatokban is csökken. A nagy melegben egyszerűen már nem lehet dolgozni, ami az építőipart és a közlekedést is egyre nagyobb mértékben érinti. Az alacsony vízállások miatt pedig a vízi szállítmányozás, az ipari termelés és az energiatermelés is visszaesik, és az ivóvízellátásban is egyre többször lépnek fel gondok

– nyilatkozta Fazekas Dóra, a Cambridge Econometrics budapesti irodájának vezetője.


Ne hagyd ki!