Mezőgazdasági munka
Fotó: Shutterstock

Kevesebb cég termelt nagyobb bevételt, mérlegen a mezőgazdaság

Igen jelentős költségnövekedés nehezíti a mezőgazdasági cégek helyzetét idén, például a műtrágya drágulása miatt. Némi vígaszt jelenthet azonban, hogy tavaly - a pandémia ellenére is - igen jól teljesített a szektor.Egy sikeres év

Ugyan idén nagyon elszálltak a gazdák költségei - például a megugró műtrágyaárak miatt is - azonban némi vígaszt nyújthat a számukra, hogy egy évvel korábban - a koronavírus járvány ellenére is - igen jól teljesített az hazai mezőgazdaság. A kettős könyvvitelt végző társas agrárvállalkozások termelési ráfordításai ugyan 2,4 százalékkal nőttek, de a bevételük 3,3 százalékkal múlta felül az előző évit.

A gazdaságok 2020-as adózás előtti eredménye 27,6 milliárd forinttal javult és 181,8 milliárdra emelkedett. A nettó árbevételük 74,5 milliárd forinttal nőtt, 2098,3 milliárdra. A tárgyi eszközállományuk értéke pedig 5,1 százalékkal, azaz 51,3 milliárd forintra haladta meg a 2019-est – írja a Agrokép.vg.hu.

Van némi negatívum

Az ágazat jövedelmezősége is javult: az árbevétel- és a sajáttőke-arányos adózott eredmény egyaránt egy százalékponttan emelkedett, előbbi 8,2, utóbbi 7,6 százalékra. Ez a mutató a magyar gazdaság többi szektorában működő cégekkel összehasonlítva is kiemelkedőnek mondható.

A kedvező eredmények azért is figyelemreméltóak, mert ugyanebben az évben 5,6 százalékkal, 8510-re csökkent Magyarországon a mezőgazdasági cégek száma. Emellett a bérköltségek három százalékkal, 216,3 milliárd forintra emelkedtek, miközben a foglalkoztatottak száma 6,2 százalékkal, 57,7 ezer főre csökkent.

Ne hagyd ki!