Időzavarban

Magyarországon idén az építőipar mellett a szolgáltató szektorban és a kiskereskedelemben működő cégek számítanak a legrizikósabbnak a felszámolási eljárások alapján.


A Coface hitelbiztosító legújabb elemzése szerint szintén kockázatos szektor a ruhaipar, ebben az ágazatban egyetlen év alatt csaknem duplájára nőtt a felszámolási eljárások száma. A Coface szakértői ugyanakkor úgy látják, hogy a magyar mezőgazdaság javított a korábbi eredményein, ebben a szektorban ugyanis csökkent az eljárások száma.

Európa és a német piac, csalóka a kép

A Magyarország számára fontos kereskedelmi partnernek számító euróövezetben a tavalyi fizetésképtelenségi adatok szerint nem romlott a helyzet. Ez az eredmény csak első látásra tűnik kedvezőnek, ugyanis még nem látható teljes egészében a járvány tényleges hatása, bizonyos jelek nagyszámú rejtett fizetésképtelenségre utalnak.

Németországban a fizetésképtelenségi eljárások száma 15 százalékkal csökkent 2020-ban, pedig a járvány miatt korábban a 9 százalékos növekedés is elképzelhető lett volna - mutattak rá utalva arra, hogy mindez elsősorban a fizetésképtelenségi eljárásokra bevezetett ideiglenes moratóriumnak volt köszönhető.

Mi lesz, ha beindul az élet?

Az elemzés azt valószínűsíti, hogy növekedni fog a fizetésképtelenségi eljárások száma az európai piacon, a pandémiához köthető korlátozások enyhítésével párhuzamosan. Az, hogy a szigorítások kivezetésére mikor kerül sor az egyes országokban, az oltási programok hatékonyságától függ.


Ne hagyd ki!