Októberben ukrán nők tömegei állhatnak katonasorba
Fotó: Shutterstock

Az ukrán nők miatt lehet bajban a lengyel mezőgazdaság

Ukrajna októbertől bevezeti a nők sorkötelezettségét. Rossz hír ez Lengyelországnak is, hiszen tömegével dolgoznak náluk ukrán hölgyek. Nem biztos, hogy lesz, aki betakarítsa például a lengyel almát.


Nagyobb munkaerőhiány fenyeget Lengyelországban

Egy új törvény értelmében október 1-től Ukrajna elrendeli a 18-65 év között nők sorkötelességét. Onnantól az ukrán hadügyminisztérium által kiválasztott szakmákban dolgozó hölgyeknek fel kell keresniük az illetékes hadkiegészítő parancsnokságokat, ahol kötelesek katonai szolgálatra jelentkezni – írja a FruitVeb.

A regisztrációjuk után nem utazhatnak külföldre. Amennyiben megszegik az előírást, bírságot kapnak. Azonban a szabály nem vonatkozik az október elsején külföldön tartózkodó nőkre. Nekik a hazaérkezésük után hét napon belül kell jelentkezniük a szolgálatra.

Lengyelországban jellemzően sok ukrán vendégmunkás dolgozik, különösen a mezőgazdaságban. A tavaszi, ukrajnai sorozás után azonban megcsappant az ukrán férfi munkások száma, akiket több esetben a menekültként érkező nők sem pótoltak. A hölgyek októberi sorkötelezettsége tovább csökkentheti a lengyel agráriumban dolgozók létszámát. Így kérdéses, hogy például ki fogja leszüretelni a kimondottan jónak ígérkező almatermésüket.

Sok az ukrán Lengyelországban

Mi is írtunk róla, hogy a Lengyelországban lévő ukrajnai felnőtt menekülteknek nagyjából a fele dolgozni szeretne és stabilan berendezkedne az uniós országban. Ezek az ukránok többségükben jól képzettek. Körülbelül a 14 százalékuk az állami és önkormányzati adminisztrációban dolgozott, tíz százalékuk az oktatásban, több mint öt százalékuk az egészségügyben, valamint négy százalékuk az informatikai szektorban.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta több millió menekült érkezett Lengyelországba. Jelenleg nagyjából egymillióan lehetnek, többségükben gyerekek és nők, így például az építőiparból hiányzó munkaerőt kevésbé tudják pótolni. Okoz némi problémát az is, hogy nem sokan beszélnek közülük idegen nyelveket, és csak öt százalékuk nyilatkozta azt korábban, hogy jó a lengyel nyelvtudása. A lengyel és az ukrán nyelv azonban meglehetősen közel áll egymáshoz, ezzel magyarázható az is, hogy nagyjából a menekültek fele megérti, ha lengyelül szólnak hozzá. Azok közül pedig, aki több nyelven meg tudnak szólalni, sokan tovább utaznak Nyugat-Európába.

Kevesebb ukrán dolgozik hazánkban, mint a háború előtt

Arról is beszámoltunk, hogy számos hazai cég jelezte a háború kitörésekor, hogy szívesen alkalmazna ukrán vendégmunkásokat. Ehhez a kormány is enyhítette az adminisztrációs terheket. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a menekültek nem dolgozni érkeztek, csupán a konfliktus miatt húzzák meg magukat egy időre nálunk – nyilatkozta Fehér Tamás, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője.

Ráadásul mióta több Magyarországon dolgozó ukrán családja is megérkezett a hazánkba, együtt továbbutaztak Németországba vagy Lengyelországba. Emiatt jelenleg kevesebb ukrajnai munkavállaló van az országban, mint a háború kitörése előtt.

Mindez részint azzal is magyarázható, hogy megszűnt az úgynevezett ingázás Ukrajnából, másrészt az ukrán munkavállalók egy része egész egyszerűen hazament fegyvert fogni, hogy megvédje az otthonát

– nyilatkozta Fehér Tamás.

A szakember egyúttal azt is megjegyezte, hogy az ukrán nők a gyerekeik védelmezőjeként tartózkodnak Magyarországon. Ők nem tudnak munkába állni, hiszen nem tudják hová helyezni a gyermekeiket.

Ne hagyd ki!