A magyar cégek is örülnének az ukrán alkalmazottaknak
Fotó: Shutterstock

Hol dolgoznának szívesen az ukrán menekültek?

Úgy tűnik, számos ukrán menekült vállalna munkát Lengyelországban. Többen jól képzettek, bár nem mindenki számára akad megfelelő munkakör a lengyeleknél. Magyarországon viszont más a helyzet.


Dolgoznának az ukrán menekültek

A Lengyel Nemzeti Bank egyik friss kutatásából derül ki, hogy a Lengyelországban lévő ukrajnai felnőtt menekülteknek nagyjából a fele dolgozni szeretne és stabilan berendezkedne az uniós országban – írja a Notes from Poland.

A felmérés rávilágít arra is, hogy ezek az ukránok többségükben jól képzettek. Körülbelül a 14 százalékuk az állami és önkormányzati adminisztrációban dolgozott, tíz százalékuk az oktatásban, több mint öt százalékuk az egészségügyben, valamint négy százalékuk az informatikai szektorban. Lengyelországban azonban problémát jelent, hogy a végzettségüknek megfelelő munkát kínáljanak nekik.

Gondok a nyelvtudással

A háború előtt is számos ukrán dolgozott lengyel földön. Közülük azonban – elsősorban az építőiparban és a közlekedésben elhelyezkedő – férfiak nagy számban visszatértek Ukrajnába a megelőző hónapokban, hogy csatlakozzanak az országot védő alakulatokhoz.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta több millió menekült érkezett Lengyelországba. Jelenleg nagyjából egymillióan lehetnek, többségükben gyerekek és nők, így például az építőiparból hiányzó munkaerőt kevésbé tudják pótolni.

A kutatás szerint okoz némi problémát, hogy nem sokan beszélnek közülük idegen nyelveket, és csak öt százalékuk nyilatkozta azt, hogy jó az lengyel nyelvtudása. A lengyel és az ukrán nyelv azonban meglehetősen közel áll egymáshoz, ezzel magyarázható az is, hogy a válaszadók fele azt mondta, hogy megérti, ha lengyelül szólnak hozzá. Azok közül pedig, aki több nyelven is meg tudnak szólalni, sokan tovább utaznak Nyugat-Európába.

Kevesebb ukrán dolgozik hazánkban, mint a háború előtt

Korábban írtunk róla, hogy számos hazai cég jelezte a háború kitörésekor, hogy szívesen alkalmazna ukrán vendégmunkásokat. Ehhez a kormány is enyhítette az adminisztrációs terheket. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a menekültek nem dolgozni érkeztek, csupán a konfliktus miatt húzzák meg magukat egy időre nálunk – nyilatkozta Fehér Tamás, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője néhány hete.

Ráadásul mióta több Magyarországon dolgozó ukrán családja is megérkezett a hazánkba, együtt továbbutaztak Németországba vagy Lengyelországba. Emiatt jelenleg kevesebb ukrajnai munkavállaló van az országban, mint a háború kitörése előtt.

Mindez részint azzal is magyarázható, hogy megszűnt az úgynevezett ingázás Ukrajnából, másrészt az ukrán munkavállalók egy része egész egyszerűen hazament fegyvert fogni, hogy megvédje az otthonát

– nyilatkozta Fehér Tamás.

A szakember egyúttal azt is megjegyezte, hogy az ukrán nők a gyerekeik védelmezőjeként tartózkodnak Magyarországon. Ők nem tudnak munkába állni, hiszen nem tudják hová helyezni a gyermekeiket.

Fehér Tamás szerint az ukrán munkaerő hiányában a toborzók Ázsiából próbálnak dolgozókat szerezni számos esetben, ez a trend pedig sokáig fennmaradhat. Az elsődleges célpiacok a Fülöp-szigetek, Indonézia és Vietnam.

Ne hagyd ki!