Számos oka van, miért csökkent a számuk
Fotó: Shutterstock

Kevesebb ukrán dolgozik hazánkban, mint a háború előtt

Hiába számítottak a szakemberek az ukránok tömeges munkavállalására hazánkban a háború miatt, még a konfliktus előttinél is kevesebben dolgoznak Magyarországon. Helyettük Ázsiából próbálnak embereket toborozni a magyar cégek, akkora a munkaerőhiány.


Tárt karokkal várták a cégek az ukránokat

Számos hazai cég jelezte a háború kitörésekor, hogy szívesen alkalmazna ukrán vendégmunkásokat. Ehhez a kormány is enyhítette az adminisztrációs terheket. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a menekültek nem dolgozni érkeztek, csupán a konfliktus miatt húzzák meg magukat egy időre nálunk – nyilatkozta Fehér Tamás, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője az InfoRádióban.

Ráadásul mióta több Magyarországon dolgozó ukrán családja is megérkezett a hazánkba, együtt továbbutaztak Németországba vagy Lengyelországba. Emiatt jelenleg kevesebb ukrajnai munkavállaló van az országban, mint a háború kitörése előtt.

Mindez részint azzal is magyarázható, hogy megszűnt az úgynevezett ingázás Ukrajnából, másrészt az ukrán munkavállalók egy része egész egyszerűen hazament fegyvert fogni, hogy megvédje az otthonát

– nyilatkozta Fehér Tamás.

A szakember egyúttal azt is megjegyezte, hogy az ukrán nők a gyerekeik védelmezőjeként tartózkodnak Magyarországon. Ők nem tudnak munkába állni, hiszen nem tudják hová helyezni a gyermekeiket.

Ázsiaiak érkezhetnek az ukránok helyett

A szakember szerint az ukrán munkaerő hiányában a toborzók Ázsiából próbálnak dolgozókat szerezni számos esetben, ez a trend pedig sokáig fennmaradhat. Az elsődleges célpiacok a Fülöp-szigetek, Indonézia és Vietnam. Egyúttal figyelmeztetett, hogy az ezekből az országokból érkező vendégmunkások nagyon más kultúrában nevelkedtek, ellentétben az ukránokkal, akikkel sok közös gyökerünk van.

Eltérhetnek az életviteli szokásaik, problémát okozhat a befogadásuk, de a nyelvi nehézségek is gondokkal járhatnak. Az utóbbi egyébként az ukránok esetében is hátrányt jelent hazánkban, Lengyelországban vagy Szlovákiában viszont meg tudják értetni magukat.

Korábban megoldás volt az orosz nyelv, ami jelen pillanatban pszichológiailag nem feltétlenül a legjobb megoldás

– vélekedett Fehér Tamás.

Hazánkban a külföldiek nagyjából 90-95 százaléka összeszerelő üzemekben és az építőiparban dolgozik, legritkább esetben végeznek irodai munkát.

Jöhetnek a külföldiek dolgozni

Az ukránok magyarországi munkavállalásával korábban többször foglalkoztunk. EBBEN a cikkünkben például azt vettük górcső alá, hogy milyen feltételekkel alkalmazhatóak a háború elől menekülők hazánkban. ITT arról írtunk, hogy nem valószínű, hogy az ukránok fogják megoldani a magyarországi munkaerőhiányt. EBBEN pedig azt ecseteltük, hogy elkerülhetetlennek tűnik az ázsiaiak alkalmazása a hazánkban.


Ne hagyd ki!