Úgy tűnik, hogy leginkább a családi szálak tartják az ukránokat hazánkban
Fotó: Shutterstock

Nem úgy tűnik, hogy az ukrán menekültek oldják meg a munkaerőhiányt

Több ezer ukrán menekült igényelt menedékes státuszt, közülük pedig néhányan munkát is vállaltak hazánkban. Több hiányszakmában jól jönnének az emberek, ráadásul ösztönző programok is segítik az alkalmazásukat.


Kevesen maradnak nálunk

Az orosz-ukrán háborút megelőzően nagyjából 30 ezer ukrán állampolgárnak volt Magyarországon bejelentett munkahelye. A konfliktus fellángolása óta több mint 540 ezren menekült érkezett hazánkban a keleti szomszédunktól, a többségük azonban továbbment Nyugat-Európába. Közülük körülbelül 7 ezer ember kért menedékes státuszt nálunk, többségükben pedig a rokoni kapcsolataik miatt maradtak itt. Leginkább ők azok, akik megjelenhetnek a magyar munkaerőpiacon – írja a portfolio.hu.

„az érkezők jelentős része nő, gyerek és idős ember. A nők foglalkoztathatóságát is jelentősen korlátozhatják szociális körülményeik: jellemzően férfi családtag nélkül, sokan több gyermekkel érkeztek az országba. Akik esetében mégis szóba jöhet a munkavállalás, ők nem esnek át előszűréseken, készségfelméréseken, ami megnehezítheti a munkáltatók számára a megfelelő munkakörökben történő elhelyezést”

– nyilatkozta a portálnak Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

Tárt karokkal várják az ukránokat a cégek

A szakember szerint több magyar cég is alkalmazna a konfliktus elől menekülőket. A Jobtain a háború kitörése óta például 556 ukrán menekültet állított munkába. Közülük 46 főnek volt menedékes státusza, többen pedig biometrikus útlevéllel rendelkeztek, ami szintén megkönnyítette az elhelyezkedésüket. Ez a néhány száz fő leginkább az építőiparban, az elektronikai szektorban, a feldolgozóiparban és a vendéglátás területén kapott munkát, de a hiányszakmák bármelyikében gyorsan el tudnak a menekültek helyezkedni.

A hazánkban menedékes státuszt kapó ukránok alkalmazása után egyébként támogatás is jár a foglalkoztató cégeknek: havi 60 ezer forint.

„Ennek az utólag kifizetett összegnek legalább a felét a szállásukra, vagy étkeztetésükre kell fordítaniuk. Akik gyermeket is nevelnek, az ő támogatásukra gyermekenként további 12 ezer forint jár. A legfeljebb 12 hónapig járó állami támogatást a munkaadók igényelhetik. A munkáltatónak a munkavállalók mellett gondoskodniuk kell a kiskorú hozzátartozók megfelelő elszállásolásáról is.”

- írja a portál.

Ilyen feltételekkel dolgozhatnak hazánkban a menekültek

Egyébként a magyarországi munkavállalásal kapcsolatban ha valaki rendelkezik kettős, magyar-ukrán állampolgársággal, az semmilyen korlátozással nem találkozhat. Csupán bejelentett lakcímre van szüksége hazánkban, valamint magyar társadalombiztosításra és adószámra – írtuk korábban.

Az ukrán állampolgárságúak esetében viszont számít, hogy kértek-e menedékes státuszt a hazánkban. A hiányszakmákban (például a kereskedelemben, a mezőgazdaságban és az informatika egyes területein) külön engedély nélkül is dolgozhatnak, ha ezt megkapták.

A munkavállalási engedély kiváltásának egyébként szigorú szabályai vannak a nem uniós állampolgárok esetében, például a végzettségük igazolására, a szükséges dokumentumaikra, valamint azok nyelvére vonatkozóan. Ha valaki nem felel meg az összes feltételnek, akkor nem kaphatja meg a szükséges engedélyt. A menedékes státusszal bíró ukrán állampolgárok ez alól viszont kivételt jelentenek.

Számukra az is elegendő, ha a bizonyítványukat bemutatják a munkaadójuknak. Neki kell meggyőződnie arról, hogy az ukrán munkavállaló ért-e ahhoz, amire alkalmazni akarják a hiányszakmák valamelyikében. A bizonyítványhoz speciális fordítást sem kell csatolni, de gondoskodni kell arról, hogy a munkaadó megértse.

Ne hagyd ki!