Egyszerűbb feltételekkel vállalhatnak munkát hazánkban a menedékes ukránok
Fotó: Shutterstock

Ilyen feltételekkel dolgozhatnak nálunk az Ukrajnából menekülők

Munkavállalási engedély nélkül is dolgozhatnak a hiányszakmákban az Ukrajnából érkezők hazánkban. Ha kettős, magyar-ukrán állampolgársággal rendelkeznek, semmilyen korlátozás nincs, azonban rendelkezniük kell néhány papírral.


Könnyebb helyzetben a magyar-ukrán kettős állampolgárok

Szűcs Lászlót, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal munkajogászát kérdezte az Infostart.hu arról, jelenleg milyen feltételekkel vállalhatnak munkát hazánkban az Ukrajnából érkezők.

A szakember elmondta, hogy azok esetében, akik rendelkeznek kettős, magyar-ukrán állampolgársággal, semmilyen korlátozás nem merül fel, azonban rendelkezniük kell bejelentett magyarországi lakcímmel, valamint magyar társadalombiztosítással és adószámmal.

Ezekkel a feltételekkel vállalhatnak munkát az ukránok

Az ukrán állampolgárságúaknál az számít, hogy kértek-e menedékes státuszt hazánkban. A hiányszakmákban (például a kereskedelemben, a mezőgazdaságban és az informatika egyes területein) ugyanis külön engedély nélkül is dolgozhatnak, ha ezt megkapták.

Szűcs László beszámolt arról is, hogy a munkavállalási engedély kiváltásának igen szigorú szabályai vannak a nem uniós állampolgárok esetében, például a végzettségük bizonyítására, a szükséges dokumentumaikra, valamint azok nyelvére vonatkozóan. Ha valaki nem felel meg az összes feltételnek, akkor nem kaphatja meg a szükséges engedélyt. Azonban ismételten felhívta rá a figyelmet, hogy a menedékes státusszal bíró ukrán állampolgárok ez alól kivételt jelentenek.

Számukra az is elegendő, ha a bizonyítványukat bemutatják a munkaadójuknak. Neki kell meggyőződnie arról, hogy az ukrán munkavállaló ért-e ahhoz, amire alkalmazni akarják őt a hiányszakmák valamelyikében. A bizonyítványhoz speciális fordítást sem kell csatolni, de gondoskodni kell arról, hogy a munkaadó megértse.

Az előzmények

Az ukránok magyarországi munkavállalásának a kérdésköre azért aktuális téma, mert mióta (február 24.) Oroszország megtámadta Ukrajnát, emberek milliói hagyták el az országot a háború elől menekülve, elsősorban nyugati irányban.

A hírek szerint a legtöbben Lengyelországba menekülnek, (ennek egyik oka lehet, hogy kisebb az ukrán és a lengyel nyelvek közötti a különbség), azonban közelít a 200 ezerhez a Magyarországra érkezők száma is, igaz, sok közöttük a gyermek.


Ne hagyd ki!