Minden élelmiszer csomagolásán kötelezően szerepel a gyártási, illetve a lejárati idő. Az utóbbit célszerű szigorúan kezelni, hiszen a romlott ételek sok problémát, kellemetlen tüneteket, betegséget is okozhatnak. Azonban vannak olyan élelmiszerek, amelyek igazán sokáig elállnak.
A jól felszerelt éléskamra számos előnnyel jár - például az élelmiszer-pazarlás csökkenése és kevesebb út a boltba. Vannak olyan termékek, amelyek nélkülözhetetlen alapanyagoknak számítanak, különösen azért, mert gyakorlatilag nem romlandóak (ha megfelelően tároljuk őket). Ezek az élelmiszerek közé tartoznak.
Sok tartósan fogyasztható élelmiszerre még mindig rányomtatják a minőségmegőrzési időt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a termék e dátum után már nem fogyasztható. A minőségmegőrzési dátum a gyártó garanciája arra, hogy a termék minőségét tekintve változatlan marad addig a dátumig. Azonban ezek utána is fogyaszthatóak - idézi a Focus.de cikkét az Agroinform.
Íme élelmiszerek, amelyek nem romlanak meg
Méz
Alacsony nedvességtartalmával és magas cukortartalmával magyarázható, hogy a méz korlátlan ideig eltartható légmentes tárolás esetén.
Só
Egyetlen konyhából sem hiányozhat, soha nem romlik meg. Fontos azonban, hogy a sót szárazon tároljuk, mert a nedvesség csomósodást okozhat.
Mustár
A mustár sokáig eláll, különösen bontatlan csomagolásban. Az ecet, amelyet sokféle mustár tartalmaz, természetes tartósítószerként működik. Még ha az íze hosszú idő után veszít karakteréből, a mustár lényegében változatlan formában fogyasztható, és nem jelent egészségügyi kockázatot. Idővel a mustárban némi folyadék leülepedhet, de ez normális, és nem a romlás jele.
Ecet
Az ecet savassága meggátolja a mikroorganizmusok elszaporodását, így a konyhában bármikor használható. Ez különösen a fehér ecetre igaz. Az ízesített eceteknek is hosszú a szavatossági ideje, de ehhez hűvös, sötét helyen kell tárolni.
(Fehér) rizs
Különösen a fehér rizs az az élelmiszer, amely szinte soha nem romlik meg. Száraz, hűvös és légmentesen záródó csomagolásban tárolva a fehér rizs évekig vagy akár évtizedekig is eláll. A barna rizs azonban a magasabb zsírtartalma miatt már rövidebb eltarthatósági idővel rendelkezik.
(Fehér) cukor
A cukor hasonlóan viselkedik mint a só: megköti a nedvességet, ez hajlamossá teszi a csomósodásra, de ennek ellenére mégsem romlik meg. Száraz és légmentesen záródó helyen kell tárolni.
Tiszta alkohol
A kiváló minőségű szeszes italok, például pálinka, vodka, tequila, whisky vagy rum sem romlanak meg. Amíg az üveg lezárva marad szinte örökké eltarthatók.
A Nébih kicsit szigorúbb...
Íme, a Nébih szerint az élelmiszerek ajánlott fogyaszthatósági határideje a minőségmegőrzési idejük lejárta után, amennyiben azok megfelelő körülmények között voltak tárolva, és az előzetes szemrevételezés után sem tűnnek problémásnak:
- Még 2 hónapig fogyasztható: olaj, zsír, tejpor, chips, sós ropogtatnivalók
- Még 3 hónapig fogyasztható: aszalványok, müzli, gabonapehely, fagyasztott termékek, édes keksz, kemény cukor, csokoládé
- Még 6 hónapig fogyasztható: üdítőitalok, gyümölcslevek, szörpök
- Még 9 hónapig fogyasztható: UHT tej, UHT tejszín, só, cukor, édesítőszerek, rizs, száraz hüvelyesek, instant termékek (például pudingpor, kakaó, fűszerek stb.), száraztészta, szószok (ketchup, mustár, majonéz), gabonafélék (liszt, búzadara, kuszkusz stb.)
- Még 12 hónapig fogyasztható: konzerv (gyümölcs, zöldség, hús, hal, készétel), ásványvíz, méz, lekvár, kávé, tea kakaópor