Sok ukrán keres most Magyarországon  munkát, mások hazatérnek az országukért harcolni
Fotó: Shutterstock

Ukránok Magyarországon: van, aki dolgozni jön, más hazamegy harcolni

Több ukrán állampolgár regisztrált budapesti központú munkaközvetítő cégeknél a napokban – tudta meg a Haszon.hu. A már nálunk dolgozó, katonaviselt férfiak közül viszont többen is kijelentkeztek a munkahelyükről, mert vissza kívánnak térni Ukrajnába, a hazájukért harcolni.


Több képzett volt katona tér vissza Magyarországról Ukrajnába

„Ma is több Ukrajnából érkező menekültnek segítettünk elintézni a magyarországi munkavégzéshez szükséges papírokat. Voltak köztük fiatal férfiak is, akik egyenesen a háború által talán leginkább sújtott Harkovból érkeztek. Viszont hat-hét olyan katonai múlttal rendelkező ukrán ügyfelünk is kijelentkezett tőlünk csak a mai napon, akik vissza akarnak menni az országba harcolni. Legtöbbjüknek a családja még mindig Ukrajnában van, és nagyon féltik őket”

– nyilatkozta portálunknak az egyik legnagyobb ukrán munkaerő közvetítéssel foglalkozó budapesti cég képviselője. A menedzser kitért arra is, hogy sorra jelentkeznek náluk olyan munkásszállásokon élő, általuk foglalkoztatott ukránok, akik a segítségüket kérik abban, hogy áthozhassák Magyarországra az Ukrajnában maradt családjaikat, legalább a gyermekeiket. Ehhez segítséget nyújt számukra a cég egyebek között azzal is, hogy próbál szállást biztosítani az érkező családtagoknak is.

A forrásunk azonban beszámolt arról is, hogy nagyon sokszor hall olyan ukrán férfiakról, akik még a hazájukban rokkantságot igazoló papírokat szereztek maguknak azért, hogy a tilalom ellenére elhagyhassák Ukrajnát. Egy ilyen papír nem olcsó, ezért ők jellemzően a gazdagabb rétegekből kerülnek ki. Többen érkezhettek közülük Budapestre is.

Nagyon sok ukrán munkavállaló érkezett az elmúlt években

Hivatalos adatok ugyan nincsenek a számukról, de a 24.hu információi szerint nagyjából 50-70 ezerre tehető a hazánkban alkalmazásban álló ukrán vendégmunkások száma. 2017 óta igen sokan érkeztek munkavállalás céljából Magyaroroszágra, hiszen a kormány akkor könnyítette meg a környező, de nem EU-tag országokból érkezők foglalkoztatását. Legtöbben azóta Ukrajnából és Szerbiából érkeztek.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, a VDSZ elnöke is hasonló tapasztalatokról számolt be a 24.hu-nak, mint a Haszon.hu forrása. Számos ukrán munkavállaló egyedül van itt, távol a családjától. A legtöbben tanácstalanok, hogy mit csináljanak: próbálják meg idehozni a családot, vagy ők menjenek haza.

Néhány üzem alkalmazottainak a 10 százalékát is kiteszik az Ukrajnából korábban érkezettek. Nehezen megoldható helyzet alakulhat emiatt ki a HR-vezetők számára, hiszen, ha ezen foglalkoztatottak közül többen elhagyják az országot, még tovább súlyosbodhat a munkaerőhiány a cégeknél. Jelenleg azonban nincsen pánikhangulat, inkább a mérlegelés zajlik – közölte Székely Tamás.

Korábban írtuk

Az orosz-ukrán háború legjelentősebb, elsősorban gazdasági vonatkozású híreiről a Haszon.hu is beszámol. Például ebben a cikkünkben a konfliktus a magyar gazdaságra gyakorolt várható hatásairól olvashatsz, itt pedig arról, melyik meghatározó hazai cégek bukhatnak a legnagyobbat a harcokon. Ha pedig olyan termékekre vagy kíváncsi, amelyekből érdemes lehet betárazni, mert drágulhatnak a krízishelyzet hatására, akkor ezt az írásunkat ajánljuk a figyelmedbe. A háború kitöréséről pedig itt olvashatsz.

Ne hagyd ki!