A magyar gazdaság is megszenvedi az orosz-ukrán háborút
Fotó: Shutterstock

Ezek a magyar cégek buknak az orosz-ukrán háborúban

Földgáz, kőolaj, Mol, Paks 2, vagyis energiaszektor, OTP, Richter, Masterplast, vagyis pénzügyek, gyógyszeripar, építőipar. Számos hazai vállalat szenvedheti meg a háborút. Összefoglaljuk a nyilvánvaló veszélyeket és az eddigi lépéseket.


  Energiaszektor

A Paks 2 beruházás az eredeti tervekhez képest már így is jelentős csúszásban van. A megvalósítás, a folytatás szempontjából mindenképpen intő jel, hogy a szintén az oroszokkal bizniszelő Finnország már visszakozik a Hankihivi-1 projektből, ráadásul a beruházást finanszírozó orosz VEB Bank felkerült a szankciós listára.

Magyarország döntően orosz földgázt használ, igaz a gázpiacon egymás foglyai vagyunk, de ha szigorodnak a büntetőintézkedések, a szénhidrogén-szállítások is veszélybe kerülhetnek. Ha leállnak a nemzetközi utalások, nehézkessé válik az elszámolás, ráadásul ellehetetlenül a külkereskedelem. Az olajpiacon jobb a magyar pozíció, mert délről is tudunk vásárolni, de a, a Mol Nyrt.-t, illetve Magyarországot is komoly kár érné, ha nem tudna Ural típusú olajat beszerezni, írja összefoglalójában a Telex.

Hosszabb távon a szakértők sem merik megjósolni, hogy a hosszú távú gázszerződés mennyire stabil és abban milyen vis maior vagy force majuere pontok vannak. Az nem jó jel, hogy a február 24-i kereskedésben a Gazprom volt a tőzsdei áresés legnagyobb vesztese. A gázpiacon azonban az is érdekes, hogy az unió és Putyin egymás foglyai. Az oroszoknak részesedése ugyanis 40 százalékos az európai piacon, amit lehetetlen azonnal lenullázni.

Magyarország olajvásárlásainak az a célja, hogy a Mol-csoport finomítóiba eljusson a nyersanyag. Az orosz olajimport szempontjából Százhalombatta és Pozsony a lényeges. Orosz oldalról nézve az olajcégek napi 5 millió hordó olajat szállítanak részben a Barátság kőolajvezetéken, részben délen, illetve északon hajókkal Nyugat-Európába. A Mol a finomítóit el tudja látni délről a horvát JANAF cég által működtetett Adria kőolajvezetéken keresztül is. Csakhogy ez érdemben költségesebb, és így elveszik a Mol nagy nemzetközi versenyelőnye. A Mol ugyanis azért rendelkezik kifejezetten jó finomítói pozíciókkal, mert bonyolult technológiája folytán képes a rosszabb minőségű, nehezebb (magasabb kéntartalmú) Ural típusú orosz kőolajból is jó termékeket készíteni. Az Ural pedig mindig olcsóbb, mint a jobb minőségű Brent vagy WTI olaj, írja a Telex.

Bankügyek, kohászat, gyógyszeripar, építőipar

Az orosz és ukrán kapcsolatokkal bíró OTP-nél első körben az ukrajnai bankhálózat munkatársainak és az ügyfeleknek a biztonsága volt az intézkedések fókuszában. Ahol harci cselekmények zajlanak, ott nem nyitottak ki a fiókok, zajlik a vészhelyzeti terveknek megfelelő helyzetértékelés.

Ugyanakkor a bank dolgozik, folyamatos a készpénzellátás, az online rendszerek is zavartalanul működnek, de azt például még nehéz megbecsülni, hogy milyen embargós lépésekre kell felkészülni, illetve mi történne, ha az OTP oroszországi bankját lekapcsolnák a SWIFT-ről.

Budapesten van a Nemzetközi Beruházási Bank (az orosz dominanciájú fejlesztési bank) központja, és ma még Sberbank néven működik az a bank is, amelyet elvileg egy szerb milliárdos venne át, de a folyamat akár meg is akadhat.

Az orosz–ukrán tulajdonban levő ISD Dunaferr acélipari cég (az egykori Dunai Vasmű) helyzete csak azért nem lett rosszabb, mert a régóta törvénytelenül (megfelelő kimutatások és vezetés nélkül) működő cég esetében a bajt már nehéz fokozni.

Biztosan lesznek problémák a Richter Gedeon Nyrt. oroszországi gyógyszerüzletében is.

Az építőanyagokkal (elsősorban szigetelőanyagokkal) foglalkozó Masterplast Nyrt. hat ukrán telephellyel rendelkezik, ebből három nyugati, kettő keleti és egy kijevi. A cég az ország keleti részéből és Kijevből már evakuál. Eleve volt egy vészforgatókönyve, amit életbe kellett léptetni.


Related Articles From Your Site

Ne hagyd ki!