A Sberbak orosz hitelintézet magyarországi ügyfelei egyelőre a szokott módon bankolhatnak
Fotó: Shutterstock

Mi lesz most a Sberbank magyar ügyfeleivel? Itt a válasz (Frissítve)

Magyarországon egy orosz kézben lévő kereskedelmi bank működik, amelynek ügyfelei most türelmetlenül várják a híreket. Összefoglaltuk, amit tudni lehet. A lényeg: a Sberbank Magyarország Zrt. a szokásos módon végzi üzleti tevékenységét, írja weboldalán a hitelintézet.


A tájékoztatás

A Sberbank Magyarország Zrt. a szokásos üzletmenet szerint működik, valamennyi termékét és szolgáltatását biztosítja valamennyi ügyfele számára. A Sberbank Magyarország Zrt. a Sberbank Europe Csoport része – amely egy európai uniós banki működési engedéllyel rendelkező európai hitelintézet. A Sberbank Magyarország Zrt. a magyar piacon tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank működési engedélyével végzi, szolgáltatásait zömében magyar állampolgárságú ügyfelek számára nyújtja. A Sberbank Magyarország Zrt. nyereséges tőkeerős bank, amely maradéktalanul megfelel minden szabályozói követelménynek, különösen a tőkével és likviditással kapcsolatos mutatóknak, olvasható a hitelintézet weboldalán.

A Sberbank Magyarország által adott tájékoztatás szerint az orosz Sberbank, a Sberbank Europe AG és annak leányvállalatai eddig nem szerepeltek név szerint a közzétett szankciós dokumentumokban.

Az előzmények

Több nyugati ország és az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy egyes orosz bankokat kizárnak a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból - jelentette be az intézkedés egyik kezdeményezőjeként a brit kormány. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egyes - egyelőre meg nem nevezett - orosz bankok kikerülnek a SWIFT-ből. Ez a lépés lekapcsolja az érintett orosz bankokat a nemzetközi pénzügyi rendszerről, és így károsítja azt a képességüket, hogy globális szinten tevékenykedhessenek.

Az eddigi információk alapján a magyar Sberbank lakossági és vállalati ügyfeleit Oroszország SWIFT-embargója annyira érinti közvetlenül és elsődlegesen, mint bármely más magyar bankot és banki ügyfelet: nem tudnak a SWIFT-en keresztül tranzakciókat végrehajtani az érintett oroszországi cégekkel. A magyar Sberbank napi banküzemi működését elvileg még annak sem kellene gátolnia, ha az orosz Sberbank felkerül a SWIFT tiltólistára. Fontos azt is tudni, hogy nem a SWIFT az egyetlen informatikai rendszer, amelyen keresztül a nemzetközi pénzügyi adatforgalom zajlik, de ez a legelterjedtebb. Van tehát világ a SWIFT-en kívül is, de a SWIFT-et használó pénzügyi cégek számára mindenképpen nehéz helyzetet teremt, ha ezen keresztül nem végezhetnek nemzetközi tranzakciókat. Az ügyfelek pedig nem határozhatják meg, hogy a bankjuk mit használjon, írja a bank360.hu.

Frissítés

Az MNB hétfőtől két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére a magyar Sberbanknál. Az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz. A jegybank áttekinti a hitelintézet állapotát annak nyomán, hogy az uniós szanálási hatóság bejelentette az európai Sberbank (valószínű) fizetésképtelenségi helyzetét. A helyzet semmilyen hatással sincs a magyarországi pénzügyi intézményrendszer egyéb tagjaira, amelyek stabilan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket. További részletek ITT.


Ne hagyd ki!