Több orosz bankot is kizárnak a nemzetközi utalási rendszerből
Fotó: Shutterstock

Orosz bankokat zárnak ki a SWIFT-rendszerből, ami ezért fog fájni

Több nyugati ország és az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy egyes orosz bankokat kizárnak a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból - jelentette be az intézkedés egyik kezdeményezőjeként a brit kormány.


A cselekvési program

Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kanada, Németország, Franciaország, Olaszország és az Európai Bizottság közös közleményben ítélte el az Ukrajna ellen indított orosz háborút, amely álláspontjuk szerint a második világháború óta kialakult alapvető nemzetközi szabályok és normák elleni támadás. A közleményt jegyző országok a dokumentum szerint biztosítani fogják, hogy ez a háború Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiai léptékű kudarcával végződjék.

A kommüniké öt pontból álló cselekvési programot is tartalmaz, azzal a kifejezett céllal, hogy ezek az intézkedések még inkább elszigeteljék Oroszországot a nemzetközi pénzügyi rendszertől.

Az öt pont

  1. A program első pontja rögzíti a kötelezettségvállalást annak elérésére, hogy egyes - egyelőre meg nem nevezett - orosz bankok kikerüljenek a SWIFT-ből. Ez a lépés lekapcsolja az érintett orosz bankokat a nemzetközi pénzügyi rendszerről, és így károsítja azt a képességüket, hogy globális szinten tevékenykedhessenek - fogalmaz a nyugati hatalmak közös közleménye.
  2. A második pont szerint a kommüniké aláírói korlátozó intézkedések érvénybe léptetésével veszik elejét annak, hogy az orosz jegybank a szankciók hatásainak gyengítésére használhassa fel nemzetközi tartalékait.
  3. A közös közlemény harmadik pontja fellépést helyez kilátásba mindazon személyek és intézmények ellen, akik vagy amelyek lehetővé teszik az ukrajnai háborút és az orosz kormány káros tevékenységét. A tervezett intézkedések egyebek mellett korlátoznák az úgynevezett "aranyútlevelek" kiadását - vagyis a kezdeményező országok állampolgárságának megadását - a Kremlhez kötődő vagyonos oroszoknak, akik ezekkel az útlevelekkel hozzáférhetnének a kommünikét kiadó országok pénzügyi rendszereihez.
  4. A negyedik pont olyan transzatlanti munkacsoport életre hívásáról intézkedik, amelynek feladata a pénzügyi szankciók hatékony érvényesítése, a szankciókkal sújtott egyének és vállalatok vagyoneszközeinek azonosítása és befagyasztása.
  5. Az ötödik pont alapján a közlemény aláírói mindemellett erősítik együttműködésüket az álinformációk terjesztése és a hibrid hadviselés egyéb módjai ellen.

Mi az a SWIFT-rendszer?

A SWIFT a nemzetközi pénzügyi forgalmat évtizedek óta intéző informatikai szervezet. A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság) 1973-ban alakult. A szervezet azóta végzi a hozzá csatlakozó bankok, pénzügyi társaságok közötti adatszolgáltatást, amellyel ezek a társaságok egymás közötti nemzetközi utalásokat, elszámolásokat, tranzakciókat hajthatnak végre. Több mint 11 ezer cég használja ezt a hatalmas üzenettovábbító rendszert, amin naponta több mint 40 millió tranzakció megy keresztül. Ha például külföldre utal valaki a bankszámlájáról, akkor a SWIFT-kódot kell használnia.

A szisztéma lényege a SWIFT-kód, amellyel a rendszerben azonosítani tudják egymást a küldő és fogadó cégek. A kód több részből áll, az első négy betű azonosítja a bankot, a második két betű az országot, a harmadik két betű a várost, és felhasználható még további három kódhely. A Sberbank Magyarország SWIFT-kódja a MAVOHUHB, azaz megtartotta a még volksbankos kódot a rendszerben. Ha például külföldre utal valaki a bankszámlájáról, akkor a SWIFT-kódot kell használnia.


Az Oroszország elleni SWIFT-embargóról szombat éjjel megszületett döntés alapján egyelőre nem az összes oroszországi pénzintézetet kapcsolják le a rendszerről, hanem csak konkrétan meghatározott társaságokat. Elvileg egy teljes embargóra is lenne lehetőség, hiszen a RU országkód alapján ezt meg lehetne oldani. (Az oroszországi Sberbank SWIFT-kódja például SABRRU)., írja ismertetőjében a bank.360.hu.


Ne hagyd ki!