A kormány az orosz-ukrán háborúban is védi a rezsicsökkentést
Fotó: Shutterstock

Orbán: Paks II-t ki kell hagyni a szankciós kérdéskörből

Orbán Viktor az orosz-ukrán háború miatt adott rendkívüli interjút a köztelevíziónak. Összegyűjtöttük a legfontosabb, a gazdaságot érintő mondatait.


Nyugalom

A miniszterelnök arról beszélt, Magyarországnak érdeke, hogy kimaradjon a szomszédos konfliktusból. Arra a kérdésre, hogy hogyan tudna az ország belesodródni a háborúba, Orbán azt mondta, hogy háborús helyzetben zűrzavar alakul ki, de most nyugalomra van szükség, óvakodni kell minden átgondolatlan, de népszerűnek hangzó döntéstől.

A kormányfő szerint most nem okosnak kell lenni, hanem egységesnek, az ország támogatni fog minden szankciót, amiről az EU dönt, minden ezzel ellentétes mondás dezinformáció. A miniszterelnök szerint hazugság, „fake news” az, hogy Magyarország vétózta meg a döntést, hogy Oroszországot kivegyék a nemzetközi utalási rendszerből.

Energia, rezsi

Megjegyezte, Paks II. ügyét ki kell hagyni a szankciós kérdésekből, mert különben Magyarország fogja megfizetni az árát. Orbán elmondta, hogy amíg ő a miniszterelnök, a nyugati büntető intézkedések nem fogják veszélyeztetni az ellátások biztonságát, a magyar-orosz kapcsolatokat, illetve a rezsicsökkentést.

Aki azt mondja, hogy ebben a háborúban nincs kockázata Magyarországnak, az nem mond igazat

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy olyan döntéseket hoznak, hogy ki tudjunk maradni ebből a konfliktusból és ne legyenek olyan szankciók, melyek "árát velünk fizettetik meg".


Ne hagyd ki!