Beszakadt az orosz rubel árfolyama, jönnek a durva pénzügyi szankciók
Fotó: Shutterstock

Bezuhant a rubel árfolyama a kemény szankciók hírére

Az orosz fizetőeszköz, a rubel árfolyama 30 százalékkal esett az amerikai dollárral szemben, miután az Európai Unió, az USA és a szövetségeseik megállapodtak arról, hogy több orosz bankot is kizárnak a nemzetközi pénzügyi tranzakciókhoz használt SWIFT rendszerből.


Nyugalomra int a jegybank

Az orosz jegybank igyekszik csillapítani a kedélyeket, a szakértők attól tartanak, hogy a lakosság megrohamozza a bankokat, hogy kivegye a pénzét. Az (egyelőre nem megnevezett) orosz bankok kizárása SWIFT rendszerből azért érinti érzékenyen érinti Oroszországot, mert nagymértékben függ tőle az állam bevételeinek jelentős részét biztosító olaj- és gázexportja miatt. Ráadásul az orosz központi bank eszközeit is befagyasztották, ami korlátozza az ország hozzáférését tengerentúli tartalékaihoz.

Mi az a SWIFT-rendszer?

A SWIFT a nemzetközi pénzügyi forgalmat évtizedek óta intéző informatikai szervezet. A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság) 1973-ban alakult. A szervezet azóta végzi a hozzá csatlakozó bankok, pénzügyi társaságok közötti adatszolgáltatást, amellyel ezek a társaságok egymás közötti nemzetközi utalásokat, elszámolásokat, tranzakciókat hajthatnak végre. Több mint 11 ezer cég használja ezt a hatalmas üzenettovábbító rendszert, amin naponta több mint 40 millió tranzakció megy keresztül. Ha például külföldre utal valaki a bankszámlájáról, akkor a SWIFT-kódot kell használnia.

A szisztéma lényege a SWIFT-kód, amellyel a rendszerben azonosítani tudják egymást a küldő és fogadó cégek. A kód több részből áll, az első négy betű azonosítja a bankot, a második két betű az országot, a harmadik két betű a várost, és felhasználható még további három kódhely. A Sberbank Magyarország SWIFT-kódja a MAVOHUHB, azaz megtartotta a még volksbankos kódot a rendszerben. Ha például külföldre utal valaki a bankszámlájáról, akkor a SWIFT-kódot kell használnia.

Az Oroszország elleni SWIFT-embargóról szombat éjjel megszületett döntés alapján egyelőre nem az összes oroszországi pénzintézetet kapcsolják le a rendszerről, hanem csak konkrétan meghatározott társaságokat. Elvileg egy teljes embargóra is lenne lehetőség, hiszen a RU országkód alapján ezt meg lehetne oldani. (Az oroszországi Sberbank SWIFT-kódja például SABRRU)., írja ismertetőjében a bank.360.hu.


Ne hagyd ki!