Kék színű, régi típusú Lada egy lepukkant ház előtt
Fotó: Shutterstock

Így próbálják túlélni a szankciókat az oroszok

Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt hetekben tévébeszédeiben többször is arról próbálta meggyőzni az orosz közvéleményt, hogy a nyugati szankciók jobban fájnak a nyugatnak, mint Oroszországnak. Eközben az orosz cégek, gyárak, intézmények megpróbálnak alkalmazkodni a nehezített körülményekhez.


Senki nem gondolt arra, hogy a nyugat a 600 milliárd dolláros orosz tartalék felét befagyasztja

– mondta még márciusban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szankciók csak egy részét említve.

Újratervezés: Lada

A szovjet időkből származó, ikonikus orosz autómárka, a Lada gyártásához kulcsfontosságúak a külföldről behozott alkatrészek.

A Ladákat előállító Avtovaz a francia Renault tulajdonában van, a két cég a hírek szerint közös beszerzési rendszert működtetett. Miután a Renault bejelentette: az ukrajnai orosz invázió miatt kivonul az orosz piacról, az Avtovaz közölte: szélsebesen újratervezi számos modelljét, hogy csökkentse függését az importált alkatrészektől. Azt nem részletezték, hogy pontosan mely típusokról van szó, annyi biztos, hogy

az új autók egyszerűbb kivitelűek lesznek majd, például nem lesz bennük ABS.

A cél, hogy a következő hónapokra fokozatosan optimalizálják a gyártást, és kiküszöböljék a fennakadásokat.

Újratervezés: Instagram

Az Instagram nemrég még a legfelkapottabb közösségi médiaoldal volt Oroszországban a havi felhasználói adatok szerint. A Vkontakte, amely a Facebook orosz verziója, a második volt ezen a listán – derül ki a Brand Analytics adataiból.

A háború óta, főként pedig mióta az orosz kommunikációs hatóságok márciusban ellehetetlenítették a hozzáférést a Facebookhoz és az Instagramhoz,

a Vkontakte mindent elkövet azért, hogy a tartalom-előállítókat magához vonzza.

Ingyen promóciót biztosítanak azoknak, akik egy másik platformról érkeznek, vagy március elseje után aktiválták újra a fiókjukat. Részletes iránymutatást is közzétettek arról, hogy hogyan kell létrehozni egy üzleti oldalt.

Az intézkedések működni látszanak. A Vkontakte saját adatai szerint márciusban a felhasználói aktivitás meghaladta a százmilliót, ami rekordnak számít. A Brand Analytics szerint az Instagram az aktív orosz nyelvű felhasználók csaknem felét elveszítette február 24-e, az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete, és április 6-a között.

Újratervezés: hitelkártyák

Oroszország a Krím 2014-es annektálását követő nyugati szankciók óta kénytelen együttélni bizonyos fokú pénzügyi elszigeteltséggel. Már akkor elkezdték felépíteni az orosz nemzeti fizetési kártya-rendszert, a Mirt, így amikor a Visa és a Mastercard idén március elején bejelentette, hogy felfüggesztik működésüket Oroszországban, már kéznél volt az alternatíva.

Az orosz központi bank közlése szerint több mint 113 millió Mir-kártyát igényeltek 2021-ben, míg ez a szám 2016-ban csupán 1,76 millió volt.

Tavaly az összes kártyás fizetés negyedéhez a Mirt használták.

Ez annak is köszönhető, hogy az orosz kormány kötelezővé tette a közalkalmazottak, a nyugdíjasok, és bármilyen állami támogatásban részesülők számára, hogy a Mirt használják.

A Mir azonban nem váltja ki teljes mértékben a Visát és a Mastercardot: csak Oroszországban és néhány más államban használható, amelyek többnyire volt szovjet tagállamok. Moszkva ezért elkezdte építeni a SWIFT-rendszer saját verzióját is, az SPFS-t. Tavaly ennek 400 tagja volt, szemben a SWIFT-hez tartozó 11 ezerrel.

Újratervezés: munkanélküliség

A tömeges munkanélküliség ugyan még nem jelent meg Oroszországban, de ez az egyik dolog, amitől a Kreml leginkább tart – véli Elina Ribakova a washingtoni Nemzetközi Pénzügyi Intézet vezető közgazdásza.

Minél keményebben lépnek fel a tüntetésekkel szemben, annál inkább látszik, hogy tartanak a munkanélküliségtől, és a nyomában esetleg megjelenő társadalmi elégedetlenségtől –

véli Ribakova. A Moszkva által különleges katonai műveletnek nevezett háború ellen tiltakozók közül 15 ezer embert vettek őrizetbe a február 24-e utáni első hetekben. A Kreml számára fontos volt, hogy hatékonyan elhallgattassa a független médiát, amely állítása szerint álhíreket közöl a hadműveletről.

Moszkvában arra törekednek, hogy a nyugati cégek kivonulása miatt állásukat vesztett oroszok számára valami hasznos teendőt ajánljanak. Erről részletesebben itt lehet olvasni.

Mi lesz? 

Oroszország egyelőre képes volt elkerülni pénzügyi rendszerének összeomlását. Ez nagyrészt a központi bank gyors kamatemelő, és más intézkedéseinek köszönhető. De ez nem jelenti azt, hogy túl vannak a nehezén. Az orosz gazdaság visszaesését a Nemzetközi Valutaalap 8,5 százalékra teszi az idei évre. Újabb csapást jelenthet, ha Európa bojkottálja az orosz olajat, és folyamatosan jelen lévő probléma, hogy a szankciók miatt nem férnek hozzá a korábban importált árukhoz, például a komlóhoz, ami a sörgyártáshoz elengedhetetlen. Az infláció jelenleg 17,5 százalékos, amiről még Putyin elnök is elismeri, hogy fáj a népének.

Ne hagyd ki!