Orosz oligarcha a jachtján a dollár jelet formázó adóparadicsom-szigetre menekül a szankciók elől
Fotó: Shutterstock

Így menekíti a vagyonát egy csúcsgazdag orosz oligarcha

Oroszország második leggazdagabb embere, Alekszej Mordashov 1,3 milliárd dollár, azaz nagyjából 436,8 milliárd forint értékű részvényt mozgatott át egy offshore adóparadicsomba azon a napon, amikor életbe léptek a háborús szankciók.A Karib-tenger oligarchái

Február 28-án Alekszej Mordashov egyik cége eladta a világ legnagyobb utazásszervezőjében, a TUI-ban birtokolt 29,9 százalékos részesedését egy olyan vállalatnak, melynek székhelye a Brit Virgin-szigeteken található. A Virgin-szigetek az Egyesült Királyság tengerentúli területe a Karib-térségben. Igen népszerű a világ milliárdosainak körében, ugyanis az ott bejegyzett vállalatoknak társasági, tőkenyereség és vagyonadót sem kell fizetniük.

A dolog pikantériája, hogy a Bloomberg szerint a Mordashov TUI-részvényeit megvásárló Ondero cég szoros kapcsolatban áll az oligarchával.

A TUI nem sokkal azután, hogy az EU szankciókkal sújtotta az oligarchákat, kiadott egy sajtóközleményt. Kiderült, Mordashov körülbelül 15 éve tagja a vállalat tulajdonosi körének. Az eladás előtt 34 százalékos részesedéssel bírt a TUI-ban, így ő volt a cég legfőbb részvényese.

Az orosz milliárdos a ciprusi székhelyű Unifirm cégen keresztül tartotta a TUI-részvényeket. A Unifirm Mordashov és fiai által irányított vállalatok tulajdonában van.

Az oligarcha március harmadikán a TUI-ban betöltött igazgatótanácsi posztjáról is lemondott.

Kesze-kusza szálak

Az utazásszervező a napokban több pénzügyi jelentést is közzétett. Ezekből derült ki, hogy az üzletember TUI-részvényei 29,9 százalékát eladta az Onderónak, ahogyan az is, hogy a maradék 4,1 százalékot a Severgroup orosz befektetési vállalat vásárolta meg.

A Severgroup szintén Mordashov tulajdonában áll.

A TUI állítása szerint nem tudta azonosítani az Ondero részvényeseinek kilétét. Idő közben az is kiderült, hogy Mordashov február 28-án lemondott a Unifirm irányításáról.

Mordashov március elején egy bányászati vállalatban birtokolt 1,1 milliárd dolláros részesedésétől is megszabadult, amelyet feleségére ruházott át.

Az acélmágnás jelenleg Oroszország második leggazdagabb embere, a Bloomberg Milliárdos Indexe 22,3 milliárd dollárra becsüli vagyonát.

Ne hagyd ki!