Esnek a tőzsdék, drágul a kőolaj és az aryan az orosz-ukrán válság friss fejleményei miatt
Fotó: Shutterstock

Így reagált a világ és Magyarország az orosz-ukrán válság éleződésére

Az orosz rubel árfolyama 2020 óta nem látott mélypontra esett az amerikai dollárral szemben, az orosz tőzsde részvényindexe 18 százalékot zuhant, miközben jelentősen emelkedett az orosz csődkockázatot jelző, úgynevezett CDS-felár. Mindez azután, hogy az orosz elnök bejelentette: Moszkva elismeri a két délkelet-ukrajnai szakadár régió (A Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság) szuverenitását. Vlagyimir Putyin azt is elrendelte, hogy az orosz fegyveres erők biztosítsák a békét a két területen. A reggeli hírek szerint az orosz csapatok már meg is indultak.


A tőzsdék reakciója

A geopolitikai feszültségek miatt hétfőn az európai indexek nagy veszteséggel zártak, az amerikai tőzsdék is mínuszban fejezték be a kereskedést, a keddi globális tőzsdenapot pedig az ázsiai piacok is indexcsökkenéssel indították el. Tokió 1,68 százalékos indexcsökkenéssel zárt, Sanghaj 1,3 százalékos, Sencsen 1,8 százalékkal járt mínuszban az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával, a tajvani index 1,4 százalékkal, a hongkongi 2,9 százalékkal, a szöuli pedig 1,4 százalékkal csökkent.

Az olajár, az arany ára emelkedik. A WTI ára 2,70 százalékkal áll magasabban a globális kereskedelem keddi kezdete óta hordónként 94,48 dolláron, a Brent ára 2,13 százalékkal emelkedett 97,47 dollárra.

A szankciók, magyar reagálás

Joe Biden amerikai elnök eközben rendeletben tiltotta meg, hogy bármely amerikai állampolgár új kereskedelmi tevékenységet kezdeményezzen, vagy befektessen a délkelet-ukrajnai szakadár régiókban. A rendelet felhatalmazást ad arra is, hogy szankciókat vezessenek be bármely olyan személlyel szemben, aki úgy dönt, hogy Ukrajna e területein tevékenykedik. Ezek a szankciók elkülönülnek azoktól a gyors és súlyos gazdasági intézkedésektől, amelyeket Amerika a szövetségesekkel és partnereivel egyeztetve arra az esetre készített elő, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát.

Joe Biden kormányzata már korábban összeállította az Oroszország elleni szankciók kezdőcsomagját, amelyben olyan tételeket találni, mint, hogy az amerikai bankok nem fogadhatnak átutalást az orosz pénzintézetekből és nem is kezdeményezhetnek tranzakciót feléjük. A szankciós listára olyan meghatározó orosz pénzintézetek kerülhetnek fel, mint a VTB, a SBER, a VEB és a Gazprombank.

Az Európai Bizottság elnöke is beszélt már korábban az unió Oroszországgal szembeni tervezett szankcióiról. Von der Leyen konkrét példaként említette a nemzetközi pénzpiacról való kizárást és az orosz gazdasági fejlődés szempontjából létfontosságú árucikkek exporttilalmát is.

A nemzetközi közösség egyelőre a válság politikai vetületével foglalkozik, ülésezik az ENSZ BT, egymást követik a válságtanácskozások a fővárosokban.

Magyar reagálás

Ma este telefonon egyeztettem az Európai Tanács elnökével a kelet-ukrajnai helyzetről. Világossá tettem, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. Az egyeztetések folyamatosak

- ez a bejegyzés jelent meg hétfő este, nem sokkal fél tizenkettő után Orbán Viktor Facebook-oldalán. A miniszterelnök vezetésével kedden reggel a Karmelita kolostorban összeült a magyar kormány nemzetbiztonsági kabinetje az ukrán válsághelyzet áttekintése és a szükséges döntések meghozatala céljából.

A diplomáciai megoldásba vetett utolsó utáni reményünket sem szabad feladnunk - közölte az ukrán válság kapcsán a külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebookon. Szijjártó Péter azt írta, a hétfő esti fejlemények nyomán most felgyorsult Brüsszelben a szankciós intézkedések előkészítése és folyamatos az egyeztetés a lehetséges lépésekről.

Magyarország ebben a kérdésben soha sem törte meg az uniós egységet. Mindezzel párhuzamosan a diplomáciai megoldásba vetett utolsó utáni reményünket sem szabad feladnunk

- fogalmazott a miniszter.


Ne hagyd ki!