Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyakát szorongatja, mert Oroszország hamarosan IT-katasztrófával néz szembe
Fotó: Shutterstock

IT-katasztrófa fenyegeti az oroszokat, 2 hónapjuk maradt

A nyugati szankciók rávilágítottak Oroszország informatikai infrastruktúrájának egyik legfőbb hiányosságára: nincs elég adattároló központ.Oroszország szempontjából meglehetősen aggasztó információkról számolt be a Kommerszant hírportál, amelynek értesülései szerint informatikai katasztrófa fenyegeti az országban működő vállalatokat. És hogy mi ennek az oka? A nagy nyugati cégek szankciója miatt Oroszország hatalmas mennyiségű, elsősorban felhőalapú tárolókapacitástól esett el.

A kormány már gőzerővel azon dolgozik, hogy más megoldásokat találjon a problémára, melyben olyan cégek szakértői segítik, mint a Sberbank, a Rosztelekom, az MTS, az Oxygen, az Atom-Data, a Croc és a Yandex.

A nyugati szolgáltatók „kivonulása” miatt minden orosz cég kénytelen volt a hazai felhőalapú adattárolási szolgáltatókhoz fordulni. Csak néhány példát említve:

  • a MegaFon orosz mobilszolgáltató helyi forrásból származó tárkapacitásigénye ötszörösére nőtt
  • az MTS orosz telekommunikációs cég helyi forrásból származó tárkapacitásigénye tízszeresére nőtt
  • az orosz közösségi média platformnak, a VK-nak (V Kontakte) egy hete van arra, hogy a jelenleginél 20 százalékkal nagyobb kapacitást csikarjon ki a helyi szolgáltatóktól

A helyzetet tovább rontja, hogy az állami ügynökségek tárolási igényei is exponenciálisan nőnek a kiterjedt videofelügyeleti és arcfelismerő rendszereket magukban foglaló „okos város” projektek miatt.

Ezek az igények leküzdhetetlen gyakorlati problémát jelentenek, ugyanis egyszerűen nincs elegendő adatközpont az országban a helyi szolgáltatók szükségleteinek kielégítésére.

A Kommerszant belső forrásokra hivatkozva azt írja, Oroszországnak két hónapja maradt a probléma orvoslására, mielőtt végleg kifogyna az tárolóegységekből.

Létezik megoldás?

A napokban a Digitális Fejlesztési Minisztérium találkozót szervezett a nagyobb piaci szereplőkkel, hogy közösen kidolgozzák a lehetséges megoldásokat. Ennek részeként a minisztérium módosította a 2016-ban beiktatott Yarovaya törvényt, amely előírja, hogy a távközlési szolgáltatók évente 15 százalékkal növeljék tárolókapacitásukat a terrorizmus elleni megfigyelés céljából. Ezt a kötelezettséget ideiglenesen eltörölték.

A Kommerszant szerint az alábbi lehetséges lépések merültek még fel a találkozón:

  • Ha az internetszolgáltatóktól megkövetelnék, hogy ideiglenesen korlátozzák a streamingszolgáltatókat és más online szórakoztató platformokat, rengeteg helyet szabadíthatnának fel.
  • Továbbá lehetőség van az összes rendelkezésre álló tárhely kivásárlására a hazai adatfeldolgozó központoktól. Ez valószínűleg további problémákhoz vezetne a szórakoztatóipari szolgáltatók számára, akiknek rengeteg tárhelyre van szükségük szolgáltatásaik és tartalmaik bővítéséhez.
  • Oroszország azt is fontolgatja, hogy lefoglalja az országból kivonult vállalatok által hátrahagyott IT-szervereket és -tárolókat, és integrálja azokat a nyilvános infrastruktúrába.

A hírportál szerint a minisztérium jelenleg azt elemzi, hogy ezek a lépések elegendőek-e a kritikus állapotú műveletek támogatásához. Ha igen, egy gyorsított eljárást dolgoz ki végrehajtásukra. Ha nem, az utolsó mentsvár Kína lenne, ami szintén problémás, mert az ázsiai nagyhatalom még nem döntötte el, milyen mértékben segítsen Oroszországnak a háború árnyékában.

Ne hagyd ki!