A Shell és a BP hátat fordít az oroszoknak
Fotó:Shutterstock

Két olajipari óriás kiszáll az orosz üzleteiből

A BP után a Shell is szabadul orosz érdekeltségeitől. Az UEFA szakított a Gazprommal.


Viszlát!

Kiszáll az orosz vállalatokkal közös projektekből a Shell, amely elítéli az Ukrajna ellen indított háborút. A vállalat egy 3 milliárd dolláros projektből szabadulna meg, kiszáll a Szakhalin-II cseppfolyósított földgáz-üzemből és a Szaljim petróleum vállalkozásból is. Az olajipari óriás ezen túlmenően minden együttműködést megszüntet az Északi-Áramlat 2-es projekttel is.

A Balti-tenger alatt lefektetett Északi Áramlat-2 közvetlenül - Ukrajna és Lengyelország megkerülésével - köti össze Oroszországot Németországgal, 2021 végén készült el, és évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas. A szövetségi kormány szakértői azzal számolnak, hogy az ország akkor is gond nélkül átvészelné a fűtési szezont, ha teljes egészében leállna az orosz földgáz behozatala. A legutóbbi adatok szerint a földgáz részaránya 21,6 százalékos a németországi energiafelhasználásban. Mivel az ország kevés saját gázlelőhellyel rendelkezik, fogyasztásának csak tizedét fedezi a hazai termelés, ezért elsősorban importból kell biztosítania gázellátását.

A BP már lépett

Korábban a Shelléhez hasonló lépést jelentett be a BP is, amely eladja 20 százalékos tulajdonrészét az orosz Rosznyeftben. Gázfronton is fokozódik a helyzet. Ukrajna orosz inváziójára válaszul felbontotta szponzori szerződését a Gazprommal az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA). A döntés minden versenyre érvényes és azonnali hatályú, érinti az UEFA Bajnokok Ligáját, a nemzeti válogatottak meccseit és a 2024-es Európa-bajnokságot.

A szponzorációs szerződés 2012 óta volt érvényben, és a hírek szerint szezononként 40 millió euróról szólt.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hétfőn azt is bejelentette, hogy közös döntésük értelmében minden orosz csapat részvételét felfüggeszti az általa szervezett tornákon.


Ne hagyd ki!