Elon Musk űrvállalatának, a SpaceX-nek az egyik Starlink műholdja kering a Föld körül, amely internetet biztosít Ukrajnának
Fotó: Shutterstock

Elon Musk órák alatt megoldotta Ukrajna internetgondjait

Alig néhány órával azután, hogy Elon Musk megígérte Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettesnek, hogy segít a kormánynak csatlakozni a SpaceX műholdas alapú internethálózatához, megérkeztek a Starlink-terminálok a háborús övezetbe.Szupergyors reagálás

Fedorov február 26-án, szombaton fordult segítségért a világ leggazdagabb emberéhez, Elon Muskhoz. Hivatalos Twitter-fiókján az alábbiakat írta:

@elonmusk, amíg te a Marsot próbálod kolonizálni – Oroszország megpróbálja elfoglalni Ukrajnát! Amíg a rakétáid sikeresen landolnak az űrből – addig az orosz rakéták ukrán civileket támadnak! Arra kérünk, hogy biztosíts Ukrajna számára Starlink állomásokat […]

Elon Musk néhány órával később az alábbiakat válaszolta:

A Starlink szolgáltatása már aktív Ukrajnában. Úton vannak az újabb terminálok.

Betartott ígéret

A miniszterelnök-helyettes megerősítette, az űrbáró nem csak a levegőbe beszélt, a Starlink-terminálok hétfő este megérkeztek Ukrajnába. Fedorov megköszönte a segítséget, amire Musk annyit írt: „nagyon szívesen”.

Fedorov nem véletlenül kért segítséget az üzletembertől, az ukrán internetforgalom az elmúlt napokban több mint 10 százalékkal csökkent. A legrosszabb lefedettséget és adatforgalmat a harcoktól sújtott területeken regisztrálták.

A Starlink projekt célja, hogy egy óriási, több ezer műholdból álló, összekapcsolt internethálózatot építsen a Föld köré, amely biztosítaná a világon mindenkinek a nagy sebességű internet-hozzáférést. A SpaceX eddig közel 2000 műholdat állított keringési pályára, amelyek szolgáltatásait 14 országban már több mint 100 ezren használják. Elon Musk az elkövetkező hónapokban további 11 ezer műholdat akar fellőni. Bár az ötlet sokaknak nem tetszik, és jelenleg még csak a rendszer béta-verziója működik, a vállalat már 500 ezer előrendelést kapott.

Ukrajna szempontjából azért is előnyös a rendszer, mert jóval nehezebb akadályozni a Starlink működését, mint a hagyományos internetszolgáltatást.

Az említett terminálok egyfajta parabolaantennaként szolgálnak, amelyek segítségével az internethasználók készülékei kommunikálni tudnak a vállalat műholdjaival. Leegyszerűsítve úgy működik, hogy földi tornyokból jeleket továbbítanak az űrbe, amelyeket a műholdak visszavernek, a visszatérő jeleket pedig a terminálok, azaz a parabolák „elfogják”.

Az űrbáró az Orosz Szövetségi Űrügynökség, a Roszkozmosz vezetőjének, Dmitrij Rogozinnak is dobott egy fricskát, miután az orosz vezető azzal ijesztgetett, hogy a nyugati szankciók következtében az 500 tonnás Nemzetközi Űrállomás bármikor becsapódhat az USA-ba, vagy épp Európába. Elon Musk jelezte, aggodalomra semmi ok, majd a SpaceX keringési pályán tartja az ISS-t. Erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Ne hagyd ki!