A Nemzetközi Űrállomás kering a Föld bolygó körül, amit Elon Musk a védelmébe vett
Fotó: Shutterstock

Ha az oroszok nem, majd Elon Musk megvédi az űrállomást

Az űrbáró az Orosz Szövetségi Űrügynökség, a Roszkozmosz vezetője, Dmitrij Rogozin baljós kijelentéseire reagált a tőle megszokott stílusban.Űrállomás-hajigálás

Rogozin a napokban saját Twitter-fiókján fakadt ki azt követően, hogy a nyugati országok komoly szankciókkal sújtották Oroszországot ukrajnai offenzívája miatt, az intézkedések a Roszkozmosz tevékenységét is érintik.

Ha ellehetetlenítik a velünk való együttműködést, ki fogja megmenteni az ISS-t, hogy ellenőrizetlenül letérjen keringési pályájáról, és az Egyesült Államokba vagy Európába csapódjon?

-olvasható Tweetjében.

Az orosz „űrfőnök” hosszasan fejtegette álláspontját, mely szerint a Joe Biden által bejelentett szankciók megsemmisítik a Nemzetközi Űrállomással kapcsolatos, országokon átívelő együttműködést.

Rogozin nem finomkodott:

Az a lehetőség is fennáll, hogy egy 500 tonnás szerkezet Indiába és Kínába zuhanjon le. Ilyen fenyegetettségnek akarjátok kitenni őket? Az ISS nem repül Oroszország fölött, így minden kockázat a tiétek. Készen álltok rájuk?

Dmitrij Rogozin fenyegetése nem maradt sokáig válasz nélkül.

Ki más?

Tehát Rogozin kérdése adott: ki menti meg az űrállomást? Természetesen Elon Musk, aki válaszként nemes egyszerűséggel megosztotta űrvállalata logóját:

Sokaknak nem volt világos, Musk pontosan mire célzott a képpel, mígnem egy Twitter felhasználó felvetette, szerinte az űrbáró arra utalt, majd a SpaceX rendezi az űrállomás sorsát, amire a Tesla-vezért annyit írt: „igen”.

Felemás kapcsolat

Rogozin a közelmúltban még teljesen máshogy vélekedett a „nyugatiakról”. Szeptemberben a CNN-nek is interjút adott, melyben nagyra méltatta az amerikai milliárdosokat.

A mi milliomosaink inkább jachtokba fektetnek, mintsem űrhajókba. De talán a mostani orosz milliomosok gyermekei bölcsebbek lesznek. Mr. Elon Musk rengeteg olyan ötletet és gondolatot valósított meg, amelyeket mi is véghez akartunk vinni, de nekünk nem sikerült, mert a Szovjetunió felbomlása után az űrprogramunk egy időre leállt. Tiszteljük őt, mint az űripar feltalálóját, aki nem fél kockáztatni.

-mondta Rogozin.

A Roszkozmosz vezetője ennél is tovább ment, ugyanis szívélyesen meginvitálta Musk-ot, hogy legyen a családja vendége, és beszélgessenek az univerzum felfedezéséről, a földönkívüli életről és arról, hogyan használhatnák az űrkutatás eredményeit a Földi élet megóvására.

Már fel is raktam melegedni a teáskannát.

-viccelődött az egykori miniszterelnök-helyettes.

Rogozin és Musk az elmúlt években többször is oda-odaszúrt egymásnak a Twitteren. 2020 decemberében az orosz vezető megosztott egy képet a Roszkozmosz specialistáiról, akik épp egy brutális hóvihar közepette a Szojuz rakéta darabjait keresték. Az alábbi szöveget írta a poszthoz:

Ez nem Boca Chica. Ez Jakutföld télen. Kíváncsi vagyok, hogy a puhány SpaceX ilyen körülmények között is tudna-e dolgozni?

Dimitrij Rogozint az USA 2014-ben szankcionálta, ugyanis a Krím-félsziget orosz annektálása idején védelmi miniszterhelyettesként dolgozott. Cserébe Twitteren beszólt a NASA-nak:

Miután kielemeztük az űriparunk elleni szankciókat, azt javaslom az USA-nak, hogy ezentúl trambulinnal juttassa el az űrhajósait a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Musk ezt nem felejtette el, 2020 májusában, miután a SpaceX sikeresen teljesítette az első űrhajós küldetését az ISS-re, a következőt posztolta Twitterre:

A trambulin működik.

Ne hagyd ki!