Narancssárga nadrágban ül egy orosz dollármilliárdos
Fotó: Shutterstock

Nocsak, a háború befejezését sürgeti egy orosz milliárdos

Elítélte Oroszország „őrült háborúját” egy orosz milliárdos, és arra kérte a Nyugatot, hogy segítsen Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kiutat találni a vérengzésből. Oleg Tinykov az egyik legnagyobb orosz digitális bank alapítója, 3,5 milliárd dolláros vagyonnal.Az Ukrajna elleni orosz invázió immár két hónapja tart. Az ENSZ adatai szerint azóta többezer ukrajnai civil meghalt, és milliószámra menekültek el az országból az emberek.

Semmi haszna

A Tinkoff Bank alapítója Instagram bejegyzésében azt írta:

az oroszok 90 százaléka ellenzi a háborút,

a Kreml hivatalnokait pedig sokként érte, hogy idén nyáron nem vakációzhatnak a Földközi-tengernél.

Egyetlenegy hasznát nem látom ennek az őrült háborúnak

- fogalmazott.

Oleg Tinykov „Oroszország törvénytelen inváziójának támogatójaként” szerepel azon a 65 fős listán, amelyet az Egyesült Királyság tett közzé március 24-én, és akikkel szemben szankciókat vezetett be.

Az üzletember a Tinkoff Bank anyavállalatának, a TCS Groupnak 35 százalékban tulajdonosa, vagyona a Bloomberg listája szerint 3,5 milliárd dollár.

A nyugati szankciók nyomán körülbelül 300 milliárd dollárnyi orosz tartalékot zároltak, az ország recesszióba süllyedt. Többszáz nyugati cég kivonult Oroszországból, az Európai Unió pedig lezárta légterét az orosz légitársaságok és repülőgépek előtt.

Tíz százalék idióta

Az üzletemberek próbálják menteni, amijük még megmaradt. Nemcsak a Kreml hivatalnokai, de még a gyermekeik sem utazhatnak a Földközi-tenger partjára

– írta Tinykov.

Az orosz tankokon lévő titokzatos szimbólumról, amely a háborút támogatók jelképévé vált, azt írta: „idióták, akik a Z betűt használják, de minden országban van 10 százalék idióta. Az oroszok 90 százaléka ELLENZI a háborút”.

Instagram bejegyzése végén Tinykov angolra vált, és felszólítja a Nyugatot:

"mutassanak világos és arcvesztés nélküli kijáratot Putyin úrnak,

és állítsák meg a vérengzést. Kérem, hogy legyenek ésszerűbbek és humánusabbak!"

Tinykovon kívül mások is a béke mellett szólaltak fel Oroszországban, többek között a Lukoil olajcég, valamint Mihail Fridman és Oleg Deripaszka oligarchák. Két hete az orosz Rusal alumíniumvállalat vezetője a bucsai civilek meggyilkolásának pártatlan kivizsgálását sürgette.

Ne hagyd ki!