Emberek a moszkvai Vörös-téren télikabátban, februárban.
Fotó: Shutterstock

A moszkvaiak is megsínylik a háborút

Kétszázezer állás szűnhet meg csak az orosz fővárosban a nagy nyugati cégek kivonulása nyomán – közölte Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere. A helyi hatóságok 3,36 milliárd rubelt (14 milliárd forintot) különítenek el az emiatt munka nélkül maradtak megsegítésére.


A nyugati cégek azután függesztették fel részben vagy egészben tevékenységüket Oroszországban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én háborút indított Ukrajna ellen. A nyugati szankciók nyomán boltok zártak be, üzleteket adtak el, és az autótól a sörig egy sor termék gyártása került veszélybe.

Örökre nem fizethetnek

A kivonuló nyugati cégek közül több tucat is ígéretet tett rá – például a McDonalds, amely 62 ezer embernek adott munkát az országban -, hogy továbbra is fizeti ottani dolgozóit, legalábbis egy ideig.

A svéd Ingka Csoportnak, az IKEA üzletek tulajdonosának 15 ezer orosz alkalmazottja volt. A cég háromhavi fizetést garantált számukra oroszországi érdekeltségeinek bezárása után.

Azt egyelőre nem tudni, mennyi ideig tartható fenn a fizetés folyósítása azon cégek esetében, amelyek meghatározatlan időre vállalták ezt az áldozatot. Szobjanyin mindenesetre bejelentette:

az orosz kormány készen áll a hoppon maradt dolgozók megsegítésére.

Lép a kormány 

A támogatási program azokat célozza, akik külföldi cégek foglalkoztatásában álltak, és megszűnt a munkaviszonyuk

– fogalmazott a moszkvai polgármester.

Az átfogó program tartalmaz

  • átképzést,
  • átmeneti foglalkoztatást,
  • közmunkát,
  • valamint támogatja azokat a munkaadókat, akik a nyugati cégek kivonulása miatt munka nélkül maradtakat vesznek föl.

Az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen a múlt héten üzent az orosz kapcsolataikhoz még ragaszkodó, csiki-csukit játszó kormányoknak és cégeknek.

Azokhoz szólok, akik még nem léptek, feltehetően azért, mert lehetőséget látnak a kapcsolatok fenntartásában, illetve abban, hogy majd ők tölthetik be a kivonulók helyét. Ne legyenek rövidlátók!

- fogalmazott.

Körülbelül hatszáz nagy nyugati cég döntött már az orosz piacról való kivonulás mellett, köztük a Starbucks, a Coca-Cola, a Levi’s és az Apple. Maradt mások mellett az Auchan, a Lenovo, a Henkel, az Emirates légitársaság. Az éleződő helyzetet jelzi, hogy a L’Occitane francia szépségápolási cég először bejelentette, hogy marad, mert „meg akarja védeni a dolgozóit a kivonulásával járó esetleges retorzióktól”, majd csupán pár nap elteltével úgy döntött: mégis inkább bezárja oroszországi érdekeltségeit.

Ne hagyd ki!