A Mastercard letiltotta a külföldi utalásokat Oroszországból
Fotó: Shutterstock

A Mastercard is odavágott az oroszoknak

A nyugati államok, szervezetek és szolgáltatók folyamatosan rendelik el az Oroszországot, az orosz gazdaságot sújtó szankciókat. Most a Mastercard lépett.


Mindenre ott a Mastercard?

A Mastercard az ukrán háború miatt letiltotta az Oroszországból indított tranzakciókat, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az országból nem lehet külföldre pénzt utalni. Arról nincs hír, hogy az országhatáron belül történt-e bármilyen változás, úgy tűnik, hogy (egyelőre) nincs ilyen korlátozás. Korábban a nyugati szankciókkal összhangban a Google Payen és az Apple Payen keresztüli fizetés is (részben) lehetetlenné vált az oroszok számára.

Szankciók, szankciók

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus eszkalációja jelentős gazdasági és pénzügyi következményekkel jár, amely három fő területen, az energiaárakban és ellátásban, a kereskedelemben és a pénzügyi szektorban érezteti majd leginkább a hatását – írták az Euler Hermes hitelbiztosító és az Allianz Research szakértői az ukrajnai konfliktus gazdasági hatásait vizsgáló elemzésükben.

Megemlítették, hogy a mostani válságban mind közelebb kerülünk ahhoz, hogy Oroszországot tényleg levágják a SWIFT rendszerről, de ez sem jelentené a külkereskedelmi forgalom teljes ellehetetlenülését. A 2014-es válság után az oroszok kifejlesztették a saját fizetési rendszerüket (SPSF), amelyhez eddig 400 bank csatlakozott, ezek közül 23 külföldi, főleg német és svájci bank. Manapság az összes oroszországi pénzügyi forgalom 20 százaléka bonyolódik az SPSF-en keresztül, de a rendszer többé-kevésbé képes lenne kiszolgálni az orosz kereskedelmet és a határon túli forgalmat is. Ennél szigorúbb megoldásnak tűnik a három legnagyobb állami tulajdonban levő orosz bank működésének korlátozása, annak megakadályozása, hogy kemény valutára váltsák a rubeljüket. Bármelyik megoldás kerüljön is szóba, mindegyik visszaüt az Unióra, hiszen azzal jár, hogy leállítja az orosz olaj és gáz importját.


Ne hagyd ki!