Baltika márkájú dobozos sör egy üzlet polcán
Fotó: Shutterstock

Nagy bajban vannak az orosz sörfőzdék

Orosz sörgyártók a moszkvai agrárminisztériumhoz fordultak segítségért, hogy találjon módot a külföldről behozott komló helyettesítésére – írja az orosz Kommerszant napilapra hivatkozva a Reuters.


A komló nélkülözhetetlen a sörgyártásban. Az orosz tulajdonú sörfőzdék eddig az évente felhasznált 7000-7500 tonna komló 98 százalékát külföldről szerezték be, főként Németországból, Csehországból és az Egyesült Államokból.

Évekbe telhet

A legtöbb orosz sörfőzde néhány hónapra elegendő komlókészlettel rendelkezik, de

nyárra már komoly fennakadásokra számíthatnak,

ha addig nem jutnak utánpótláshoz – áll a Kommerszant által idézett levélben, amelyet az Oroszországi Sörfőzdék Szövetsége jegyzett.

Azt kérik, hogy az orosz kormány támogassa a komló helyben termelését, bár a folyamat az aratásig bizonyára beletelik némi időbe.

Az Oroszországi Komlótermelők Egyesületének becslése szerint 3-5 évig tartó, évi 500 millió rubeles (több mint 2 milliárd forintos) támogatás mellett tudnák feltornászni a termelést 1000 tonnára 2030-ra.

Nyugati exodus

Az orosz sörgyártók ráadásul várhatóan nagyobb fogyasztói kereslettel találják szembe magukat, miután európai riválisaik, a Heineken és a Carlsberg már bejelentették, hogy kivonulnak az orosz piacról.

A dán székhelyű Carlsbergnek Oroszország volt az egyik legfontosabb és legnagyobb piaca, nyolc sörfőzdéje van az országban. Korábban azt közölték, hogy megszabadulnak oroszországi üzleteiktől, és hamarosan minden jelenlétük megszűnik Oroszországban.

A holland Heineken is követte a Calsberg példáját. Március végén közölték, hogy ideiglenesen leállítják a sörgyártást és – értékesítést az országban. A vállalat vevőt keres oroszországi üzletágára.

A nyugati gyorsétterem-láncok is egymás után vonultak ki az országból. Az orosz vezetés most gőzerővel, minden támogatást megadva próbál életre hívni orosz gyorséttermeket. A komló pótlásával minden bizonnyal nehezebb feladat elé néz.

Ne hagyd ki!