L'Occitane utcai dísz, lila levendulabokor egy sárga virágtartóban
Fotó: Shutterstock

A Magyarországon is ismert nyugati cég meggondolta magát

Alig pár nap alatt kihátrált a L’Occitane francia szépségipari cég korábbi döntéséből: mégiscsak bezárja oroszországi érdekeltségeit. A múlt hét második felében még azt magyarázták a cég képviselői, miért nem szánják rá magukat erre a lépésre.


A Haszon is megírta, hogy a L’Occitane hivatalos álláspontja szerint „kockázatos” volna orosz érdekeltségei bezárása, mert nem tudná garantálni, hogy hétszáz oroszországi munkavállalóján ezt nem torolnák meg.

Hátraarc

Később a cég újabb közleményt adott ki, amely szerint a vállalat igazgatótanácsa elfogadta az oroszországi tevékenységük felfüggesztéséről szóló döntést.

A fokozódó orosz katonai akciók nyomán kialakult mérhetetlen emberi szenvedést látva, és annak érdekében, hogy megvédjük dolgozóinkat a lehetséges nyilvános agressziótól világszerte, úgy döntöttünk, hogy bezárjuk üzleteinket Oroszországban.

A szűkszavú közlemény szerint a zárás érinti az interneten rendelt áruk kiszállítását is, amelyet a cég ugyan már korábban felfüggesztett, de a BBC szerint annak ellenére is zavartalan volt az üzletmenet.

Üzletek és fürdők zárnak

Pár napja még azt közölték, hogy hosszan megvitatták oroszországi érdekeltségeik bezárását, de elvetették azt. Ugyanakkor elítélték az„igazságtalan és indokolatlan” orosz inváziót, és egyben emlékeztettek rá: felfüggesztették a folyamatban lévő orosz beruházásaikat.

A L'Occitane nemcsak üzleteket, hanem fürdőket is üzemeltetett orosz városokban, egyebek között Moszkvában és Szentpétervárott. A brandnek több mint háromezer üzlete van világszerte, tavaly másfél milliárd eurós (564 milliárd forintos) forgalmat bonyolított.

Néhány vásárló élesen kritizálta az oroszországi maradásról szóló, korábbi döntést, és bojkottra szólított fel a L'Occitane-termékekkel szemben. Egyikük azt tweetelte: ezt a krémet használom évek óta, de soha többé.

Az Ukrajna ellen indított orosz invázió óta mintegy hatszáz nyugati cég vonult ki az orosz piacról. A Chanel nemcsak bezárta oroszországi érdekeltségeit, hanem egyetlen boltjában sem szolgálja ki azokat, akik Oroszországba vinnék a megvásárolt terméket.

Ne hagyd ki!