Chanel ruhákat bemutató modellek a kifutón
Fotó: Shutterstock

A Chanel boltjaiban kiszűrik és büntethetik is az oroszokat

A Chanel már korábban úgy döntött, hogy lehúzza a rolót oroszországi üzleteiben, most viszont szintet lépett: már más boltjaiban sem szolgálja ki azokat, akik Oroszországba akarják vinni a vásárolt terméket.


A francia luxusmárka az Európai Uniós szankciókra hivatkozik, amelyek tiltják a háromszáz eurónál nagyobb értékű luxusholmik eladását Oroszországnak. A Chanel csak az egyik nyugati cég a sok közül, amely az Ukrajna ellen indított orosz háború után bezárta oroszországi üzleteit.

Nem vihetik oda

A Chanel közleményben tudatta a BBC-vel, hogy a fent említett szankciók, amelyeket az Európai Unión kívül Svájc is követ, ugyancsak tiltják luxuscikkek eladását olyan egyéneknek, akik azt Oroszországban fogják használni.

Új eljárásunk során nyilatkozattételre kérjük azon ügyfeleinket, akiknek a lakóhelyét nem ismerjük. Ebben megerősítést kérünk arról, hogy a holmit, amit vásárolni kívánnak, nem fogják használni Oroszországban

– derül ki ugyancsak a közleményből.

"Jelenleg is dolgozunk azon, hogy fejlesszük ennek az új eljárásnak a menetét, egyben elnézést kérünk bármilyen kellemetlenségért, amit okozhattunk. A Chanel számára kiemelten fontos, hogy minden vevő érezze: örömmel fogadjuk, tekintet nélkül arra, honnan jön" - írják.

Oroszfóbiát kiáltanak

Moszkva és néhány vásárló oroszellenességgel vádolja a Chanelt, és bojkottal fenyegetőzik. Orosz vásárlók azt állították:

a világon több helyen is kitessékelték őket a Chanel üzletekből.

Az orosz influenszer, Anna Kalasnyikova az Instagramján posztolt arról, hogy Dubajban nem engedték Chanel-terméket vásárolni.

Gyakran járok Dubajban a Fashion Week háziasszonyaként, így az üzlet menedzsere felismert. Odajött hozzám és azt mondta: tudjuk, hogy Oroszországban Ön híresség. Tudjuk, hogy oda fog majd menni, ezért nem adhatunk el Önnek Chanelt.

"A nyugati üzletekben azonosító adatokat kérnek, és ha orosz számot adsz meg, az eladók azt mondják: most csak úgy szolgálhatunk ki oroszokat, ha megígérik, hogy a holmit nem viszik Oroszországba, és nem hordják ott" – írta Kalasnyikova. Hozzátette:

Ez nem más, mint oroszfóbia működés közben.

Ne hagyd ki!