Volkswagen autógyártó összeszerelő üzem alkatrész
Fotó: Shutterstock

Az orosz autógyári munkásokat megcsapta a szankciók szele

Több ezer autógyári munkást küldtek kényszerszabadságra az oroszországi Kalugában, miközben az élelmiszerárak a nyugati szankciók nyomán napról napra emelkednek.


A Reuters beszámolója szerint a több mint 300 ezer lakosú városba 2006 óta összesen 15 milliárd dollár értékű befektetés érkezett, többnyire külföldről.

Zárnak a gyárak

Az Oroszországra kivetett szankciók miatt azonban

a már eddig is meglévő alkatrészhiány tovább súlyosbodott,

ezért be kellett zárni a német Volksvwagen és a svéd Volvo helyi gyártóegységét a Moszkvától kevesebb mint 200 kilométerre lévő városban.

Egy harmadik gyár, a PSMA Rus, amely a Stellantis és a Mitsubishi közös vállalkozása, hamarosan szintén alkatrészhiány miatt

ugyanerre a sorsra juthat,

és a náluk dolgozó kétezer embert is szélnek ereszthetik.

A PSMA-nál hegesztőként dolgozó Pavel Terpugov a Reutersnek elmondta:

kétszer annyiba kerül a boltban az élelmiszer, mint a nyugati szankciók előtt.

Előrejelzések szerint az infláció Oroszországban idén elérheti a 24 százalékot, míg az orosz gazdaság mutatói a 2009-es szintre süllyedhetnek.

Hátha nem éri meg

A Volkswagen kalugai gyárának egyik alkalmazottja abban reménykedik, hogy a nyugati autógyártóknak nem éri meg veszteséget termelni, és nem éri meg elveszíteni az orosz piacot. Bízik benne, hogy társaival együtt a lehető leghamarabb visszatérhetnek a munkába.

A német autógyártó több mint négyezer embernek adott munkát Kalugában egészen március elejéig, amikor az Ukrajna elleni orosz háború nyomán felfüggesztette működését. A Volkswagen egyelőre nem is tervezi az ottani újranyitást. A Volvo csoport kalugai egységében pedig korábban hatszáz embert foglalkoztattak.

Már a nyugati szankciók előtt is

lanyhult az oroszországi autóvásárlási kedv:

míg a Volkswagen gyár 2007-es megnyitásakor 2,8 millió autót vettek az oroszok, tavaly ez a szám 1,67 millióra csökkent. A visszaesés részben a Krím-félsziget 2014-es orosz annektálását követő szankcióknak, másrészt a pandémiának tudható be.

Ne hagyd ki!