A Vörös téren egy nő street foodot tart a magasba
Fotó: Shutterstock

Moszkva busásan fizet, ha valaki orosz gyorséttermet nyit

Kétszeresére emelték az új gyorséttermet nyitók számára járó állami támogatást az orosz fővárosban. Így kívánják segíteni annak az űrnek a betöltését, amelyet a moszkvai üzleteiket bezáró nyugati éttermek hagytak a város ellátásában.


A csaknem 13 milliós nagyvárosban az újonnan nyíló gyorsétteremláncok ezentúl 5 millió rubelt (22 millió forint) kapnak költségvetési forrásból – írja a Reuters.

Legyen hazai

A moszkvai városvezetés a duplájára, 1 milliárd rubelre (4,4 milliárd forintra) emelte a támogatási program összbüdzséjét is. Az emelés újabb 17 cég fejlesztését illetve terjeszkedését teszi lehetővé, köztük az orosz palacsintát áruló étteremláncét, a Teremokét.

A Miratorg, Oroszország legnagyobb húsfeldolgozója, amely hamburgerezőket is működtet, ugyancsak támogatásért fordult a moszkvai vezetéshez. Harminc új üzletet szeretne nyitni pluszban azon a tizenötön felül, amely az idei évre vonatkozó terveiben már eredetileg is szerepelt.

Van mit pótolni

Számos nagy nyugati cég, köztük a McDonald's, a Starbucks, a Deutsche Bank és a Shell is bezárta orosz érdekeltségeit a nyugati szankciókkal összhangban, illetve vásárlóik, valamint kormányaik nyomására.

A McDonald'snek 850 étterme volt Oroszországban.

Bezárásuk becslések szerint havonta 50 millió dolláros veszteséggel jár. A gyorsétteremlánc ígéretet tett arra, hogy az üzletek bezárása ellenére

továbbra is fizeti a több mint 62 ezer orosz munkavállalója bérét,

valamint az üzletek bérleti díjait és az ellátási lánc egyéb költségeit is.

Riválisa, a Burger King maradt Oroszországban, de az ottani, mintegy 800 üzletének bevételét humanitárius célokra fordítja. Itt írtunk részletesebben a maradó illetve távozó cégekről.

A McDonaldset rekordidő alatt megpróbálták pótolni az oroszok: a vadonatúj Uncle Ványa orosz gyorsétteremlánc logója kísértetiesen hasonlít a McDonaldséra.

The Conversation

Ne hagyd ki!