20 eurós és 50 rubeles bankjegyek, két ország kilépett a budapesti székhelyű bankból
Fotó: Shutterstock

Két ország kilép a budapesti székhelyű egykori KGST-bankból

Csehország után Románia is kilép a budapesti székhelyű, orosz többségi tulajdonú Nemzetközi Beruházási Bankból (NBB) az orosz-ukrán háború miatt – írja a Telex az adevarul.ro-ra hivatkozva. A magyar kormány egyelőre nem nyilatkozott.


Kettő

Csehország még pénteken döntött a kilépés mellett, a román kormány vasárnap jelentette be, hogy kezdeményezi a távozást. A Telex emlékeztet arra, hogy a hitelintézetet 1970-ben hozták létre a KGST-országok gazdasági fejlődésének előmozdításáért, akkor a keleti blokk minden országa tag volt még. A rendszerváltás után a szervezet veszített jelentőségéből és az Európai Unión belüli tagok egymás után léptek ki. 2012-ben Vlagyimir Putyin orosz elnök élesztette újjá az intézményt Moszkvában, 2015-ben pedig Magyarország is visszalépett a szervezetbe, amelynek most kilenc tagja van.

A Nemzetközi Beruházási Bank 2019-ben, amerikai tiltakozás ellenére tette át a székhelyét Moszkvából Budapestre. Akkor a legélesebb kritikát a bank alkalmazottainak és vendégeinek biztosított diplomáciai mentesség váltotta ki, ami a bírálók szerint alkalmat adhatott orosz ügynökök, kémek beutazására Magyarországra, ezzel a schengeni övezetbe. Ezért is nevezték sokan már akkor „kémbanknak, KGB-banknak” az NBB-t, a pénzintézet azonban többször is visszautasította ezt a vádat.

A szervezetben Oroszországnak van a legnagyobb részesedése, Magyarország a második legnagyobb tulajdonos. Csehország és Románia kilépésével az oroszoknak 50 százalék felettire fog növekedni a részesedése, a Napi.hu ugyanakkor már arról írt, hogy mivel az NBB az ENSZ-nél van bejegyezve, ezért nem vonatkoznak rá a háború miatt bevezetett nyugati szankciók.

A szintén tag Lengyelországról, Szlovákiáról és Bulgáriáról egyelőre nem tudni, hogy mit tervez. A magyar kormány egyelőre nem nyilatkozott.

Az OECD sem tárgyal az oroszokkal

Végleg befejeződtek a 2014 óta felfüggesztett tárgyalások Oroszország csatlakozásáról a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) - áll a párizsi székhelyű szervezet honlapjára felkerült közleményben. A szervezet a döntést Oroszország Ukrajna elleni nagyszabású agressziójával indokolta. Az OECD jelezte azt is, hogy további lépéseket tesz az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok felülvizsgálatára. Konkrétan a szervezet moszkvai irodáját bezárják, Oroszország nem kap többé meghívást az OECD miniszteri értekezleteire és leállítják az Oroszország önkéntes hozzájárulásaiból finanszírozott, még el nem indított projekteket.


Ne hagyd ki!