Vlagyimir Putyin öltönyben az orosz zászló előtt, vérdíjat tűzött ki rá egy orosz üzletember
Fotó: Shutterstock

Egy üzletember fizetne annak, aki őrizetbe venné Putyint

Alex Konyanhin orosz származású üzletember egymillió dolláros, átszámítva nagyjából 344 millió forintos díjat ajánlott fel annak, aki elfogja és nemzetközi bíróság elé viszi Vlagyimir Putyit.Kemény szavak

Konyanhin egy Facebook posztban jelentette be közel sem hétköznapi felajánlását, amelyben az alábbiakat írta, idézzük:

Ígérem, hogy 1 000 000 dollárt fizetek annak a tisztnek / azoknak a tiszteken, aki(k) alkotmányos kötelességüknek eleget téve az orosz és nemzetközi törvények értelmében háborús bűnösként letartóztatják Putyint. Putyin nem igazi elnök, hiszen azért kerülhetett hatalomra, mert egy speciális művelet részeként lakóházakat robbantottak fel, melyet követően megsértette az alkotmányt azzal, hogy megszüntette a szabad választásokat és meggyilkolta ellenfeleit. Mint orosz nemzetiségű és orosz állampolgár, erkölcsi kötelességemnek tekintem, hogy elősegítsem Oroszország nácítlanítását. A továbbiakban is segíteni fogom Ukrajnát annak hősies erőfeszítéseiben, hogy ellenálljon Putyin hordájának.

A posztot a Facebook egyszer már törölte, Konyanhin azóta ismét kitette, ezen a linken (nem biztos, hogy még most is elérhető).

Bátor vagy vakmerő?

Konyanhin az Insidernek elmondta, saját vagyonából fedezi a díjat, amellyel azt szeretné demonstrálni, hogy Putyin nem az oroszok nevében cselekszik.

Ha elég sokan tesznek hasonló kijelentéseket, az növelheti annak esélyét, hogy Putyint letartóztatják és bíróság elé állítják

-mondta az üzletember.

Konyanhin egyébként 1992-ben járt utoljára szülőhazájában, azóta főleg az Egyesült Államokban tengeti mindennapjait. A Vice becslései szerint vagyona 300 millió dollár körül mozoghat, a pontos adatok nem ismertek.

A kriptobefektetőtől megkérdezték, nem tart-e egy esetleges megtorlástól egy ilyen karcos bejegyzés után?

Putyinról köztudott, hogy meggyilkolja ellenfeleit. Mára már több millió van belőlük

-nagyjából ennyit reagált az üzletember a felvetésre.

Ne hagyd ki!