Orosz-ukrán háború, az emberek megrohamozták a boltokat és a beninkutakat
Fotó: Shutterstock

Tömegek a boltokban, a benzinkutakon és a határnál Kárpátalján

Szemtanúk beszámolói szerint óriási sorok alakultak ki a kárpátaljai határátkelőknél és a benzinkutaknál. Lengyelország közben befogadó állomásokat épít a menekülteknek.


Hadiállapot

A Kárpátalja.ma portál beszámolója szerint az orosz támadást követően az emberek megrohamozták a boltokat és a benzinkutakat, a bevezetett hadiállapot miatt pedig többen elindultak Magyarország irányába. Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója a megyei állami közigazgatási hivatal honlapján közölte, hogy megerősítették a kritikus infrastruktúra védelmét, menekültek befogadására készül a megye. Minden tanintézmény távoktatásra tért át. A hágókon ellenőrzőpontokat állítottak fel mind a kilépő, mind pedig a belépő forgalmat kontrollálják. A megyei vezető nyugalomra szólította fel a lakosságot.

A lengyelek készülnek a menekülthullámra

Lengyelország a legközelebbi órákban befogadóközpontokat létesít az ukrán határnál a menekültek számára - közölte Pawel Szefernaker lengyel belügyminiszter-helyettes. Megerősítette, hogy az ukrajnai orosz támadás esetére a lengyel kormány a vajdaságok vezetőivel együtt az utóbbi időben kidolgozta az ukrajnai menekültek befogadásának terveit. A hajnali óráktól már megvalósítják a forgatókönyv első lépéseit, ennek megfelelően a legközelebbi órákban a délkelet-lengyelországi Lublini és Kárpátaljai vajdaságokban, az ukrán határ közelében létesítenek befogadópontokat. Egyelőre nyolc befogadóközpont jön létre, a menekültek a helyszínen ételt és orvosi ellátást kapnak, valamint a szükséges információkat is - mondta el a miniszterhelyettes.

A lengyel-ukrán határon egyelőre mérsékelt a forgalom, a határőrség azonban teljes készültségben van. Az ukrajnai események alakulása miatt a forgalom egyik óráról a másikra megugorhat - tette hozzá Szefernaker.


Ne hagyd ki!